Volledig scherm
© Angelo Blankespoor

Kankerverwekkende stof Chroom-6 in vuurtoren Scheveningen

Bij de onderhoudswerkzaamheden aan de vuurtoren in Scheveningen is de kankerverwekkende stof Chroom-6 aangetroffen. Dat bevestigt Rijkswaterstaat, dat zich ontfermt over het onderhoud van vuurtorens.

Wat dit betekent voor het onderhoud aan de vuurtoren, kan Rijkswaterstaat nog niet zeggen. De problemen moeten in kaart worden gebracht. Samen met het bouwbedrijf moeten veiligheidsmaatregelen worden opgesteld. Tot die tijd liggen de werkzaamheden, die in de zomer begonnen en in oktober al klaar hadden moeten zijn, stil. 

De vuurtoren in Scheveningen is niet de enige waar de kankerverwekkende stof is gevonden. In de andere vuurtorens waar op dit moment onderhoud aan wordt gepleegd, is de stof ook aangetroffen. Het gaat om de torens in Burgh Haamstede, Egmond aan Zee, Noordwijk en op Vlieland. Bij deze gebouwen is tevens een rem op het werk gezet.

Kankerverwekkend

Chroom-6 wordt gebruikt vanwege de roestwerende eigenschap, zoals ook het geval bij de vuurtorens. Als het vrijkomt, is het schadelijk voor de gezondheid en kan het uiteindelijk leiden tot onder andere kanker, zo waarschuwt het RIVM. Chroom-6 komt onder andere vrij bij het spuiten met chroomhoudende verf of door het geverfde oppervlak waar de stof in zit, te schuren, slijpen, zagen of verhitten. Daarmee komt de stof in de lucht terecht. 

De vuurtorens zijn niet de enige bouwwerken die de kankerverwekkende stof bevatten. Bij werkzaamheden aan de Waalbrug in Nijmegen is vorige week ook al de stof in verf gevonden en het onderhoud aan twaalf bruggen en sluizen in Flevoland wordt uitgesteld nadat vorige week bleek dat ook daar de stof in te zit.

De stof is veelvuldig in het nieuws gekomen doordat personeel van Defensie decennialang heeft gewerkt met de giftige stof, terwijl de werkgever al in de jaren 70 wist dat die gevaarlijk voor de gezondheid is. Slachtoffers hebben een schadevergoeding gekregen. Ook gevangenen die jarenlang zonder bescherming hebben gewerkt met het kankerverwekkende chroom-6 willen eenzelfde compensatieregeling. Dat kwam afgelopen weekend aan het licht.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag