Tweede Kamerlid en raadslid Karen Gerbrands is de lijsttrekker van de Haagse PVV.
Volledig scherm
Tweede Kamerlid en raadslid Karen Gerbrands is de lijsttrekker van de Haagse PVV. © Frank Jansen

'Keiharde PVV'er' Gerbrands wordt lijsttrekker

PVV-fractieleider Karen Gerbrands is lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Daarmee speelt de partij van Geert Wilders op safe. 

Gerbrands is sinds 2010 PVV-raadslid en werd fractievoorzitter in 2015. Sinds maart zit ze ook in de Tweede Kamer. De voormalig verpleegkundige omschrijft zichzelf als 'een keiharde PVV'er': ,,En direct. What you see is what you get.'' Haar uitspraken over het uitkammen van de Schilderswijk wekte vorig jaar veel woede in de raad, ook brak ze  bruusk met de andere fractieleiders begin 2016

De keuze voor Gerbrands is een veilige. Eerder werd talent Elias van Hees nog getipt als kanshebber, maar hij nam afscheid van de raad. 

Den Haag 'terugveroveren'

Gerbrands' boodschap in aanloop naar de verkiezingen in maart is dat de PVV de stad wil 'terugveroveren': ,,Steeds meer mensen zien het Den Haag uit hun dromen veranderen in een wereldvreemde nachtmerrie waar zij zich niet meer thuis voelen. De PVV gaat campagne voeren voor een Haagser Den Haag.'' De PVV wil liefst helemaal geen asielzoekers of statushouders toelaten in de stad.  

In 2014 werd de PVV de tweede partij van Den Haag met zeven zetels. Na twee afsplitsingen telt de fractie nog vijf leden in de gemeenteraad. 

De PVV opereert niet als een typisch lokale partij. Wilders' partijgenoten profileren zich voornamelijk rond nationale thema's als immigratie en veiligheid. Vooral voormalig PVV'er Richard de Mos is met zijn Groep de Mos een bedreiging voor Gerbrands.    

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag