Volledig scherm
De verfranste metrokaart van Den Haag © Eric van den Berg

Keizerstraat wordt l’Empereur

Place de Kruger, Palais de la Paix en Rue van Musschenbroek. Deze straatnamen klinken wellicht enigszins bekend in de oren. Het zijn verfranste trambestemmingen in Den Haag. Ontwerper Eric van den Berg maakte voor de hofstad een plattegrond naar het voorbeeld van de iconische Parijse metrokaart.

Het vertalen van de straatnamen bleek nog niet zo makkelijk te zijn. ,,Sommige vertalingen lagen voor de hand. Centraal Station wordt natuurlijk Gare Centrale. Grote Markt Grand Place, het Zwarte Pad Chemin Noir en het World Forum Forum Mondial.”

Chèvrefeuille

Bij andere tramhaltes moest Van den Berg iets langer nadenken, omdat hij niet het woord ‘rue’ in elke vertaling wilde hebben. ,,Daarom werd de Kamperfoeliestraat Chèvrefeuille, de Scheveningse Keizerstraat l’Empereur en de Broekpolder Le Pantalon, een persoonlijke favoriet.”

Van Den Berg ging aan de slag met de kaart nadat Rotterdam en Amsterdam al een Franse variant hadden. ,,Ik zocht op Google bestaande kaarten van de HTM. Ik vond als eerste een plattegrond van de buslijnen, in PDF.” 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag