Volledig scherm
Hayarpi Tamrazyan tijdens een dienst in Bethel. © AP

‘Kerkasiel Tamrazyan in Bethel droeg bij aan pardon’

In de Bethelkapel in Den Haag is vanavond voorzichtig positief gereageerd op het nieuws dat de regeringscoalitie akkoord is over een kinderpardon. In de kerk is de Armeense familie Tamrazyan al sinds eind oktober ondergedoken om uitzetting te voorkomen.

,,Zoals ik het nu lees, denk ik dat de familie Tamrazyan hier mag blijven”, zegt Derk Stegeman, coördinator van het kerkasiel . ,,Het moet nog door de fracties, dus we durven er nog niet helemaal op te rekenen.”

Stegeman benadrukt dat het de kerk in deze kwestie niet alleen om de familie Tamrazyan ging, maar ook om alle andere families voor wie uitzetting dreigt, terwijl ze al jarenlang in Nederland zijn. ,,Ook voor hen is dit goed nieuws.”

Non-stop

De maandenlange actie in de Haagse kapel, waar non-stop een kerkdienst aan de gang is, heeft volgens Stegeman zeker een rol gespeeld bij de ommezwaai in de coalitie. ,,De druk op het CDA om hierover na te denken, bijna duizend voorgangers die betrokken waren, dat heeft enorm geholpen.”

Toch is er ook een kant aan het beoogde akkoord dat niet optimistisch stemt. ,,Voor het kinderpardon zelf ziet het er uiteindelijk niet goed uit. Het betekent namelijk dat kinderen er in de toekomst geen aanspraak meer op kunnen maken.” Terwijl dat volgens Stegeman nog wel nodig zal blijven. ,,Het kinderpardon is een soort ventiel, voor als de overheid haar procedures niet op orde heeft. Zo’n ventiel blijft nodig.”

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag