Kerkasiel voor het Armeense gezin Tamrazyan stopgezet

VideoHet kerkasiel voor het Armeense gezin Tamrazyan in het Haagse buurt- en kerkhuis Bethel wordt vandaag stopgezet. Dat meldt coördinator Derk Stegeman.

Om 13.30 uur is de afsluitende viering, waar geen pers bij welkom is. Later volgt een dankdienst en een feest. ,,Het blijft nauwelijks te bevatten dat het straks voorbij is en ook nog met dit resultaat”, aldus Stegeman op sociale media.

Volgens Stegeman zou het ‘gekunsteld zijn’ als doorgegaan wordt met de actie nu de landelijke politiek nieuwe afspraken heeft gemaakt rondom het kinderpardon. Diverse Kamerleden van de coalitiepartijen hebben hem verzekerd dat het gezin onder het akkoord valt. Een woordvoerder van de eindverantwoordelijke staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid) laat zich daar echter niet over uit. 

Kerkdienst

De tot nu toe uitgeprocedeerde Armeense familie Tamrazyan, met hun kinderen Hayarpi (21), Warduhi (19) en Seyran (15), is al sinds eind oktober in de kerk ondergedoken om uitzetting te voorkomen. Daar werd een non-stopkerkdienst voor hen gehouden. Tijdens een kerkdienst mogen politie en andere overheidsinstellingen namelijk een kerk niet binnengaan, stelt de Wet op het Binnentreden. 

Regeringspartijen sloten gisteravond laat een compromis over de verruiming van het kinderpardon. De huidige regeling voor kinderen die al langer dan vijf jaar in Nederland en daarmee hier ‘geworteld’ zijn wordt versoepeld, waardoor honderden kinderen alsnog mogen blijven. 

Kijk hier hoe eerder deze week al gehoopt werd op een kinderpardon:

Volledig scherm
Persconferentie in kerk- en buurthuis Bethel in Den Haag. © AD
Volledig scherm
In de Bethelkerk wordt de laatste dienst van het jaar gehouden voor de Armeense Hayarpi Tamrazyan en haar familie. © ANP
Volledig scherm
© AP

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag