Volledig scherm
© West 8, ism INBO (hotel) en KOW (winkelcentrum)

Kijkduin gaat eindelijk op de schop

UpdateFamiliebadplaats Kijkduin gaat eindelijk op de schop. Na jaren van uitstel wordt er vanaf begin volgend jaar gewerkt aan een compleet  nieuw winkelcentrum op het Deltaplein. Boven de winkels komen meerdere lagen appartementen. In totaal komen daar ruim 200 woningen bij.

Volledig scherm
© West 8, ism INBO (hotel) en KOW (winkelcentrum)
Volledig scherm
© West 8, ism INBO (hotel) en KOW (winkelcentrum)

Ook het Atlantic-Hotel op het Deltaplein wordt vernieuwd en uitgebreid. Verder gaat de gemeente de buitenruimte vergroenen. Niet alleen aan de kust, maar ook in de badplaats zelf moet het duinlandschap van helmgras en zand straks terugkeren.  

Bewoners en bezoekers van de Kijkduinse boulevard kunnen straks hun auto  en fiets uit het zicht parkeren. Onder het nieuwe winkelcentrum en het  Deltaplein komt een parkeergarage.  

Spade
Volgens ontwikkelaar Fred Developers gaat de eerste spade begin 2017 de grond in. ,,Dat wordt waarschijnlijk aan het eind van het eerste kwartaal,'' aldus een woordvoerder.

Volledig scherm
© anp

In een latere fase zullen er meer woningen gebouwd gaan worden in Kijkduin. Tot een totaal van 650.  Zo staat er ook nieuwbouw gepland in Waldeck, aan de Wijndaelerstrip, op de hoek van de Wijndaelerweg en op Schapenatjesduin Oost  

De plannen voor grootschalige nieuwbouw in Kijkduin stammen al van 2009. Maar destijds gooide de economische crisis gooide roet in het eten.  Later verwachtte projectontwikkelaar Fortress halverwege 2014 te kunnen beginnen met een complete verbouwing van het winkelcentrum met appartementen daarboven. De ontwikkelaar kwam echter in zwaar weer terecht.  

Miljoenen
Opvolger Fred Developers  heeft via een investeringsfonds de benodigde miljoenen voor de grootse bouwplannen binnengehaald. Volgens de ontwikkelaar is de eerste fase van de bouwplannen uitgebreid met de mogelijkheid van een grote versmarkt, zo meldde het wijkberaad Bohemen, Waldeck en Kijkduin in maart.    

De metamorfose van Kijkduin

Volledig scherm
© West 8, ism INBO (hotel) en KOW (winkelcentrum)

A:  Het Atlantic Hotel op het Deltaplein gaat op de schop. Het wordt moderner met 90 extra kamers en 2000 extra vierkante meters aan vergaderruimte. Ook komen daar 80 vrije- sectorwoningen bij.

B: Het huidige winkelcentrum wordt gesloopt. Er komt een geheel nieuw winkelcentrum met daarboven 215 appartementen. In de directe omgeving komen ook nog 70 woningen. Er komt op het Deltaplein in totaal 5500 vierkante meter aan ruimte voor winkels en 7500 vierkante meter aan ruimte voor horeca.

C: Van het huidige Deltaplein blijft niet heel veel over. Wel komt er voor het nieuwe winkelcentrum en het nieuwe hotel langs een opgehoogde boulevard van waaruit er straks een panoramisch zicht is op zee. Het  Deltaplein wordt in de woorden van de gemeente zo een Balkon aan Zee.

D: Het duinlandschap wordt doorgetrokken in de badplaats. Dat betekent helmgras en duinen op pleinen en langs straten.

Tot zover Kijkduin Bad. Ook in Kijkduin Binnen gaat er veel gebeuren.

E: In Waldeck komen 76 koop/huurhuizen en 54 grondgebonden woningen. Aan het Schapenatjesduin staan 124 woningen in de plannen waarvan meer dan de helft sociaal. De Wijndaelerstrip krijgt er 61 appartementen bij. Op de hoek Wijndaelerweg staan 56 woningen op het programma waarvan 45 sociaal.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag