Kijkduin is hordes Pokémon-jagers spuugzat

VideoFamiliebadplaats Kijkduin wordt nu al weken overspoeld door Pokémon-jagers. Sommige bewoners en ondernemers zijn de hysterie helemaal zat. ,,Ze pissen tegen deuren en lopen kinderen omver.''

Quote

De gemeente denkt dat die duizenden mensen goed zijn voor de lokale economie. Nou, vergeet het maar

Rob van de Laar, oud-raadslid
Volledig scherm
Bij Kijkduin worden bijzonder veel Pokémon gespot. En dat trekt veel zogenoemde jagers. © Remko de Waal

Het was dinsdagavond al uren donker, toen Frans de Canne opeens een horde van honderden Pokémon-jagers aan zijn raam voorbij zag trekken. Doodleuk banjerden ze dwars door zijn afgerasterde tuin, een beschermd duingebied aan het strand van Kijkduin. ,,Nog afgezien van het lawaai en de gesloopte omheining voel je je dan toch niet echt veilig'', verzucht de voorzitter van het appartementencomplex Zeehaghe.

Ook oud-raadslid en Haags ereburger Rob van de Laar is het zat. Hij woont pal naast het Deltaplein in Kijkduin dat maandag door de gemeente Den Haag trots werd uitgeroepen tot Pokémon-hoofdstad van Nederland. Pontificaal op het plein staat nu een mast met bovenop een afbeelding van het figuurtje Pikachu.

,,Belachelijk'', oordeelt Van de Laar. ,,De gemeente denkt dat die duizenden mensen die hier elke dag naar het schermpje van hun mobiel turen, goed zijn voor de lokale economie. Nou, vergeet het maar. Ze verteren bijna niks, we hebben er alleen maar last van. Héél veel last. Mensen klagen steen en been.''

Wie Pokémon Go speelt, ontdekt al snel dat de krachtigste en zeldzaamste figuurtjes uit het spel geregeld te vangen zijn in Kijkduin. Vandaar de massale toeloop met alle ellende van dien. In een koffiehuis in het winkelcentrum somt Van de Laar de dagelijkse ellende op.

De jongeren pissen tegen garagedeuren, in de duinen of zelfs tegen auto's. Ze houden met hun scooters bewoners tot diep in de nacht uit hun slaap. Sommigen tappen stroom af in de hal van de wooncomplexen of breken daarvoor een kastje open. Ook lopen ze kinderen van de sokken, omdat ze plots massaal in beweging komen als er een krachtig wezentje op hun schermpje verschijnt.

Aldus de klagers. Want niet iedereen is negatief over die vreemde hordes in het dorp. Ryan Spencer van de stichting Beach Resort spreekt stralend van 'een kans voor Kijkduin'. En Woody Louwerens, voorzitter van de Ondernemersvereniging Kijkduin is al net zo in zijn nopjes met de grote toeloop naar de badplaats.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag