Volledig scherm
PREMIUM
© Desirée Schippers

Kijkje in woningen voor statushouders

AsielzoekersAan de Scheveningseweg komen vanaf vandaag de eerste dertig statushouders wonen. Buurtbewoners konden gisteren alvast een kijkje nemen.

In de kleine, lage ruimte ruikt het naar gips en verse verf. Er staat een keukenblok en er zijn natte ruimten, zoals een douche en wc. ,,Dit is, denk ik, voor een gezin'', zegt een oudere dame die zich met een rollator over het terrein begeeft. Ze is een van de vele buurtbewoners die zich hebben opgegeven om te komen kijken hoe de woningen voor 'de nieuwe buren' uit Syrië en Eritrea zijn geworden.

Een medewerker van de gemeente snelt toe en bevestigt dat de woningen met een paar vierkante meters meer bestemd zijn voor families. De eenheden voor mannen alleen moeten met meer worden gedeeld, inclusief douche en wc. De meeste wooneenheden zijn berekend op families. ,,Het verhaal ging dat hier juist alleen mannen zouden komen wonen, maar dat is dus niet zo'', zegt een buurtbewoner. Wie er komen wonen, wordt bepaald door opvang-organisatie COA. ,,Zij zoeken de match met Den Haag'', zegt verantwoordelijk wethouder Joris Wijsmuller.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag