De kinderen vermaken zich prima met hond Jeff, die alle aandacht wel leuk lijkt te vinden. Miranda Penning zorgt dat het allemaal goed verloopt.
Volledig scherm
De kinderen vermaken zich prima met hond Jeff, die alle aandacht wel leuk lijkt te vinden. Miranda Penning zorgt dat het allemaal goed verloopt. © Henriette Guest

Kinderen leren tijdens ‘snuffelcollege’ met honden om te gaan

Een bezoek van Miranda Penning en haar hond Jeff aan de kindergarten van de Duitse Internationale School Den Haag (DISDH) maakt veel indruk. Tijdens dit 'snuffelcollege' leren de kinderen omgaan met honden, om zo bijtincidenten te voorkomen.

De kinderen trappelen van ongeduld. Zittend in een grote kring kunnen ze hun ogen niet van hond Jeff afhouden. Sommigen wijzen, zwaaien en kirren opgetogen naar de grote, wollige bezoeker. Een bruinharig meisje zegt Jeff gedag en staat op van haar stoeltje. Haar buurvrouw maant haar weer te gaan zitten en legt haar vinger op de mond. Stil nou, anders gaat het snuffelcollege nooit van start!

Penning (52) vraagt of iemand bang is van de hond. 'Nein!' roepen de kinderen in koor. Toch moeten ze voorzichtig zijn. Eerst vragen aan Miranda en aan de juf of ze de hond mogen aaien, dan een handje toesteken waar Jeff aan kan snuffelen en pas dán mogen ze die hand over de witte krulletjes laten glijden.

Quote

Het is belangrijk dat de kinderen de lichaams­taal van de hond leren begrijpen

Miranda

Tientallen vingers gaan de lucht in als Penning vraagt wie het eens wil proberen. Een blond meisje loopt met wapperende handen naar het midden van de kring, vraagt beleefd of ze Jeff mag aaien en hurkt dan bij de liggende hond. Hij mag er lief uitzien met zijn lange oren en volwassen puppy-ogen, maar als hij rechtstaat is Jeff bijna net zo groot als sommige kinderen. ,,Kijk, hij kwispelt. Wat betekent dat?" vraagt Miranda. ,,Hij is blij!”

,,Het is belangrijk dat de kinderen de lichaamstaal van de hond leren begrijpen", vertelt Miranda. ,,In de vorige les heb ik met een snuffelpop uitgelegd dat je honden met rust moet laten als ze hun staart tussen de benen hebben, hun oren naar achteren staan of als ze slapen. Maar het belangrijkste is niet bang te zijn. Kinderen die bang zijn gaan gillen, met de armen wapperen of wegrennen. En dat soort gedrag lokt bepaalde reacties uit bij een hond.''

Eline houdt haar rokje tussen duimen en wijsvingers omhoog en maakt nog net geen plié als ze vraagt of ze Jeff mag aaien. Ze krijgt zoveel likjes dat haar kleine vingertjes bijna in de lange tong lijken te verdwijnen.

Felix giechelt als Jeff zijn nageltjes kust en veegt zijn hand af aan de handdoek die op Miranda's knie ligt. Victoria met het prinsessenjurkje krijgt een pootje, begeleid door 'aahs' en 'oohs' van jaloerse klasgenoten.

Nuttig

Juffrouw Link vindt het snuffelcollege niet alleen een fijn intermezzo voor de kleuterklas, maar ook een nuttige les voor de kinderen. ,,We gaan wel vaker wandelen in het park. Die grote Haagse honden kunnen de kinderen dan best schrik aanjagen. Nu weten de kinderen beter wat ze wel en vooral wat ze niet moeten doen.''

,,Zijn er nog vragen?", klinkt het. Bij volwassenen betekent dat doorgaans einde oefening, maar bij kinderen blijkt het slechts het begin. Ze willen weten hoe oud Jeff is, of het een jongen of een meisje is en of ze nog een pootje mogen geven. Victoria krijgt zelfs een high five.

Maar dan wordt Jeff moe en wordt de klas onrustig. Tijd voor zandbak en kleurplaten. En Jeff krijgt een extra koekje.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Drie lessen

Volgens een onderzoek van Wageningen University & Research vinden in Nederland zo’n 150.000 bijtincidenten per jaar plaats, waarvan de meeste slachtoffers kinderen zijn. Hiervan meldt een derde zich bij spoedeisende hulp of bij de huisarts, maar verminking of psychische trauma’s zijn vaak het gevolg. Van deze incidenten had 86% van de incidenten voorkomen kunnen worden door het juist interpreteren van het gedrag van de hond, dat is het doel van het Sophia Snuffelcollege. 

Honderd vrijwilligers gaan met hun hond van school tot school waar ze in drie lessen proberen kleuters vertrouwd te maken met honden. De honden hebben een gedragstest ondergaan waarbij ze anderhalf uur lang rustig moeten blijven onder het lawaai van kletterende potten en pannen, een groep van 48 aaiende kinderen, deert hen dus niet. Na de laatste les krijgen de kleuters een snuffeldiploma mee naar huis.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag