Kinderfietspaden op veldjes om aan het verkeer te wennen

VIDEOOmdat het aanleggen van aparte kinderfietspaden, zoals kinderen graag willen, niet zomaar mogelijk is, komen er zulke 'oefenfietspaden' op Krajicekveldjes. Om te beginnen in Den Haag.

Abigaile Espaillat Mejia (12) en Dio Jakob (12) stappen van hun fiets op het Oranjeplein. Ze hebben net een rondje gefietst om 'verkeerproof' te worden. Dat er op het Krajicekveldje op het plein zo’n 30 kinderen oefenen om zich zeker te voelen op hun fiets in het verkeer, is mede aan hen te danken. Want Abigaile en Dio zitten in de Kinderraad die meedenkt met de ANWB om het verkeer veiliger te maken.

,,We hadden bedacht dat er aparte kinderfietspaden moeten komen’’, zeggen de leerlingen van de Jan Ligthartschool in de Schilderswijk. ,,Omdat zulke fietspaden niet zomaar aangelegd kunnen worden, hebben we contact gezocht met de Krajicek Foundation’’, zegt een woordvoerder van de ANWB. En nu ligt er het eerste oefenparcour in Den Haag.

Volledig scherm
© Daniella van Bergen

Oefenen

Hard nodig, vindt ook directeur Christine Leenders van de Jan Ligthartschool. ,,Ik ben net weer in Den Haag komen wonen en ik vind het best lastig fietsen hier.’’ Ze vindt de extra oefeningen die gegeven gaan worden door de jonge coaches op het speelveldje heel belangrijk voor kinderen. ,,Veel kinderen fietsen nu niet zo vaak omdat ze dicht bij school wonen en lopend komen. Maar na groep 8 gaan ze naar de middelbare school en moeten ze wel op de fiets.''

Zo ook Abigaile en Dio, die respectievelijk naar het Diamant College aan de Diamanthorst en het Esloo College aan de Noordpolderkade gaan.

,,We kunnen wel fietsen'', benadrukt Abigaile. ,,Maar op straat is het vaak gevaarlijk. Automobilisten hebben wel een rijbewijs, maar ze rijden vaak te hard.'' Dio: ,,Of als ze gaan parkeren rijden ze zo achteruit als je daar aan het fietsen bent.'' Het is de bedoeling dat er meer van zulke oefenpaden komen. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

Volledig scherm
© Daniella van Bergen
Volledig scherm
© Daniella van Bergen

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag