Volledig scherm
Theo Jansen ontving vanavond de Haagse Cultuurprijs 2018. © Fred Leeflang

Kinetisch kunstenaar krijgt Haagse Cultuurprijs 2018

In een overvolle Tuinzaal van het Gemeentemuseum ontving vanavond Theo Jansen de Haagse Cultuurprijs 2018. Hij kreeg de prijs uit handen van wethouder Joris Wijsmuller. “Met zijn ingenieuze strandbeesten spreekt Theo Jansen tot ieders verbeelding. Theo is een Haagse kunstenaar van wereldniveau.”

Volledig scherm
© Fred Leeflang

Natúúrlijk vindt de 70-jarige Theo Jansen de erkenning fantastisch. “De Haagse Cultuurprijs komt precies op tijd. Als je zo’n prijs eerder krijgt, word je lui. Nu heb ik een zekere rijpheid.” Jansen vergaarde bekendheid met zijn wonderlijke sculpturen. De op wind wandelende strandbeesten bestaan grotendeels uit pvc-buizen en tiewraps. “Ik ben er al 30 jaar, bijna 24/7 mee bezig. De pvc-buis is verslavend.” 

Mede door zijn gepassioneerde verhaal, Jansen was ruim 22 jaar columnist bij de Volkskrant, over de evolutie van het strandbeest kreeg hij vele fans. “Je hoopt dat natuurlijk, dat mensen door je werk meegaan in je kielzog. Dat ze net als ik gaan geloven dat de strandbeesten evolueren in een nieuwe diersoort en mij overleven.” 

De filmpjes die de Haagse kunstenaar, geboren in Scheveningen, op YouTube plaatst over het strandbeest gaan de hele wereld over. Het levert hem zelfs internationale bekendheid op: een reizende expositie door de Verenigde Staten, Chili, Japan, een uitnodiging van NASA en een bescheiden rolletje in de animatieserie ‘The Simpsons’. Onlangs ontving Theo Jansen ook al de titel ‘Kunstenaar van het jaar 2018’.

Geldbedrag

De Haagse Cultuurprijs wordt toegekend aan een persoon, groep of instelling die heeft bijgedragen aan het positieve imago van Den Haag als cultuurstad. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden. In 2015 ontving postuum Manix Rueb, geestelijk vader van Haagse Harry, de prijs. 

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag