Volledig scherm
Sylvana tijdens de presentatie van het verkiezingsprogramma van DENK. © ANP

Klacht om 'walgelijke racistische' video 'Oh Sylvana'

Het Haagse gemeenteraadslid Fatima Faïd heeft een klacht ingediend bij Bureau Discriminatiezaken vanwege een schokkend filmpje over Sylvana Simons (45), een variant van het eerder uitgebrachte 'Oh Sylvana'. In de video zijn onder meer beelden van een lynchpartij te zien. BN'ers als Humberto Tan en Rossana Kluivert beklaagden zich al over de 'walgelijke' beelden.

Quote

Ik was er echt klaar mee.

Fatima Faïd, Haags raadslid

In de video is het hoofd van DENK-politica Simons in verschillende racistische scènes geplakt. Ze wordt onder meer afgebeeld als Afrikaanse inboorling en Zwarte Piet. Ook is haar hoofd gephotoshopt in foto's van zwarte slachtoffers van lynchpartijen van de Ku Klux Klan, eind 19de eeuw. 

,,Er wordt echt duidelijk opgeroepen tot geweld", zegt raadslid Faïd van de Haagse Stadspartij vandaag. Zij vindt het filmpje erg discriminerend en dient daarom een klacht in. ,,Dat doe ik uit solidariteit met Sylvana Simons. Die heeft de afgelopen tijd al zoveel over zich heen gekregen. Ik was er echt klaar mee."

Faïd heeft niet met Simons gesproken over de klacht, maar wil met de actie haar solidariteit betuigen. ,,Ik heb de beelden in dit filmpje bekeken met de meeste walging die je maar kunt voelen.''

Volledig scherm
Sylvana Simons op een bijeenkomst van de partij DENK © ANP

'Oh Sylvana'
Bij de beelden is het carnavalsnummer 'Oh Sylvana' te horen van de Brabantse zanger Rob van Daal. Het is niet duidelijk of hij ook iets te maken heeft met de video. ,,Dat gaat Bureau Discriminatiezaken uitzoeken", zegt Faïd. ,,Maar als er een link is, dan worden er wel stappen genomen."

Van Daal heeft eerder gezegd dat het nummer niet over Simons gaat. De tekst 'Oh Sylvana, wat ben je toch een zielepiet', zou slaan op een Russisch meisje dat net is gedumpt door haar vriendje. Over een vriendje wordt in het hele nummer niets gezegd. ,,Je moet wel je fantasie gebruiken", aldus Van Daal.

De zanger zei tegen BN De Stem dat hij blij is dat de link met Simons wordt gelegd. ,,Dat is buitengewoon prettig. Nu willen ze me in alle praatprogramma's hebben."

Aangesproken
Faïd snapt niets van het nummer van Van Daal, maar wil zich verder niet over de zanger uitlaten. ,,Ik ben het er niet mee eens, maar hij heeft gezegd dat hij niet over Sylvana Simons zingt."

Het Haagse raadslid hoopt vooral dat de maker van het filmpje aangesproken wordt op zijn daden. Ze roept iedereen op om een klacht in te dienen. ,,Of je nou man of vrouw, zwart of wit bent. Racisme gaat ons allemaal aan."

Humberto
RTL Late Night-presentator Humberto Tan deelde zaterdag een instagrampost van een fragment uit 'Oh Sylvana' waarbij hij liet weten het afschuwelijk te vinden.

,,Een vrouw ophangen??? Omdat je het niet met haar eens bent???? Omdat ze, net als zoveel anderen, voor een aanpassing van zwarte piet is. En daar hoef je het niet mee eens te zijn, maar de bedreigingen, de beledigingen, oproepen tot fysiek geweld en dus zelfs vermoorden van Sylvana. Wat een zieke geesten'', aldus Tan.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag