Souschef Tom Buiting.
Volledig scherm
Souschef Tom Buiting. © Frank Jansen

Klassiek met moderne invloeden

Gouden PollepelPalmette Een welkome nieuwkomer op een historische plek. De keuken is modern en klassiek Frans georiënteerd. Met fijne oesters en vette mergpijp. Maar ook desserts met groene-theepoeder.

Beoordeling

Voorgerecht: 8,5

Hoofdgerecht: 8,5

Nagerecht: 7,5

Bediening 8,5

Sfeer 8,0

Prijs-kwaliteit: 7,5

Eindscore: 8,0

Met Palmette heeft Den Haag er een modern-klassieke bistro bij waarover tot in detail goed is nagedacht. Dat geldt zowel voor de uitstraling van het interieur als voor de heldere menukaart. De opvallende grote muurprint - een schildering die op behang is gedrukt - overschreeuwt de culinaire inhoud niet. Op die in het oog springende muur zien we tropische vogels, tentakels van een octopus en palmboombladeren gedecoreerd, die associëren met de naam Palmette. Aan het culinaire roer van dit gestileerde oerwoud staan chef-kok Bas Kokshoorn (voorheen chef bij brasserie Mutters en recent South of Houston) en sommelier Pieter Dijkhuizen. 

Palmette is in de plaats gekomen van de Franse Bistro De la Place. Rick Alberts en Sander van Raamsdonk hebben het restaurant overgenomen en zich laten inspireren door bistro's in New York en Londen. Wij vinden Palmette vooral prettig in sfeer en goed passen in het historisch verankerde stadsplein dat internationaal publiek trekt. Dat Palmette ook ontbijt en lunch serveert op deze hotspot is een logische keuze. 

We kiezen een tafeltje vlakbij de keuken en babbelen wat met de sommelier. We laten kraanwater brengen, alsmede een crémant uit de Bourgogne met zachte bubbels en een glas witte fris-fruitige Franse wijn gemaakt van de druiven ugni blanc en colombard. Daar past een ziltige oester met een spannend gelbolletje van sushiazijn uitstekend bij. De keuken kiest een klassieke route met doordachte smaken en toont lef.

Gevacumeerd

Voorgerecht: Zalm sous-vide
Volledig scherm
Voorgerecht: Zalm sous-vide © Ellen Lengkeek

We proeven als voorgerecht een geweldig goed smakend stuk zalm, dat sous-vide is bereid en op kamertemperatuur wordt geserveerd. De vis zit boordevol smaak, doordat hij heel langzaam gevacumeerd is gegaard, en wordt geserveerd met stukjes rode biet, een zoetzurige koolrabi en gepoft lekker buikspek. De vis zwemt dolblij in een mildzure kruidensaus op basis van karnemelk. Het bord gaat tot op de bodem leeg. Ook de steak tartare is een uitstekend gerecht van stevige blokjes gehakt vlees. Erbij een mergpijpje met een dakje gemaakt van knoflook, olijfolie en sjalotten met een fris witlofblaadje, sinaasappel en rode grapefruit. We mengen het vette zoetige merg met de tartare en laten de iets te koud geserveerde pinot noir nog maar even wachten. 

Hoofdgerecht: rosé gebraden sukade
Volledig scherm
Hoofdgerecht: rosé gebraden sukade © Ellen Lengkeek

Ook de hoofdgerechten zijn bovengemiddeld en mooi gepresenteerd. We genieten van rosé gebraden sukade, gul geportioneerd, buikspek met de zoetzure smaak van tamarinde, verse sojaboontjes en fantastische pommes dauphins in licht geschuimde botersaus. Bij de goed gebakken bavette is mild pittige kimchi gevoegd met polenta en papajablokjes en een rijke dikke vleesjus. We drinken de pinot noir en een stevige rioja bij de sukade.

Dessert: amandelmacaron
Volledig scherm
Dessert: amandelmacaron © Ellen Lengkeek

Wel wat kritiek bij een dessert. De heerlijke amandelmacaron wordt niet met beloofde chocoladepastille geserveerd. Wel met sterk geconcentreerd basilicumijs dat hier botst met de rode grapefruit. Genieten doen we van het dessert uit het chefs menu. Een goed zandtaartkoekje, met wat passievruchten, fraai bruin gebrande merengue, wat bolletjes zoete rode cactusgel, vanille ijs op crumble en groene-theepoeder. Een goed uitgebalanceerd nagerecht. Alles overziende hebben we goed gegeten bij Palmette in een gastvrije vriendelijke sfeer. We rekenen 114,80 af. 

Volledig scherm
© Frank Jansen

Praktisch

Adres: Plaats 27, Den Haag, telefoon: 070 - 41 27 512

Internet: palmette.nl

Openingstijden: zo.-wo. 07.30 - 00.00 uur, do.-za. 07.30 - 01.00 uur

Prijzen: voorgerechten vanaf 8,50 euro, hoofdgerechten vanaf 17,50 euro, desserts vanaf 8 euro, driegangenmenu 29,50 euro, wijnen vanaf 4 euro.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag