Volledig scherm
© ANP

Klassieke Zwarte Piet niet welkom op Haagse scholen

De klassieke Zwarte Piet is op geen enkele basisschool in Den Haag meer welkom. Alle schoolbesturen in de stad hebben afgesproken discriminerende kenmerken, zoals de volledig zwarte kleur, te schrappen. Den Haag is de eerste grote stad in Nederland waar dit op zo'n grote schaal gebeurt.

Quote

Er waren leerlingen, die zich niet prettig voelden bij de Sinter­klaas­vie­rin­gen door de aanwezig­heid van Zwarte Piet

Gerard van Drielen, Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden
Volledig scherm
Een zogenaamde roetpiet bij de intocht van Sinterklaas in Amsterdam, vorig jaar. © ANP

Elk kind, ongeacht kleur of ras, moet zich op z'n gemak voelen tijdens het Sinterklaasfeest, vinden de Haagse bestuurders van het primair onderwijs. Daarom moet Piet ontdaan worden van zijn grote rode lippen, kroeshaar, gouden oorringen en zwarte huidskleur. Ook mag hij niet meer worden neergezet als het domme, onderdanige hulpje van Sinterklaas.

,,Er waren leerlingen, die zich niet prettig voelden bij de Sinterklaasvieringen door de aanwezigheid van Zwarte Piet,'' weet Gerard van Drielen, bestuursvoorzitter van de Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden. Die wetenschap, in combinatie met de recente maatschappelijke discussies over Piet waren volgens hem de aanleiding voor deze collectieve afspraak.

Alle scholen
,,Bijzonder is dat álle scholen daar achter staan, zowel het protestants-christelijke en katholieke als het openbare onderwijs. Ook de kleinere onafhankelijke scholen hebben zich eraan gecommitteerd,'' zegt Van Drielen, die namens alle schoolbesturen in zijn stad spreekt.  In Amsterdam en Utrecht zijn sommige basisscholen vorig jaar al overgegaan op een moderne versie van Zwarte Piet, maar nooit eerder maakten álle basisscholen in een stad deze afspraak.

De Haagse scholen hebben zichzelf drie jaar de tijd gegeven om volledig over te stappen op een neutrale Piet. Maar zij zijn wel verplicht bij de komende Sinterklaasviering in elk geval al één van de vijf discriminerende kenmerken te schrappen. ,,Scholen mogen zelf beslissen of ze nu al helemaal stoppen met de klassieke Zwarte Piet of dat ze dat geleidelijk doen,'' zegt Van Drielen.

,,Wij willen niet meteen iedereen daartoe verplichten. Bedenk dat Sinterklaas en Zwarte Piet er twintig à dertig jaar over hebben gedaan om te veranderen van mensen waar je bang voor was tot vrolijke kindervrienden. Dan is het logisch dat wij ook de tijd willen nemen voor deze verandering.'' De schooldirecteuren bepalen zelf hoe zij invulling geven aan de moderne Piet. ,,Het kan best dat er straks pieten met zwarte roetvegen op hun wangen rondlopen. Of gele pieten. Als hij maar niet helemaal zwart is.''

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag