Kleine opkomst bij demonstratie tegen politiegeweld na dood Selier

UpdateEen kleine club familieleden, vrienden en kennissen van de omgekomen Hagenaar Paul Selier (39) kwam vanmiddag naar het Malieveld om te protesteren tegen politiegeweld. 

Onder de totaal 80 aanwezigen (inclusief pers en nieuwsgierigen) waren onder meer twee neven van Selier en familie van Mitch Henriquez en Bertus de Man. De drie mannen kenden elkaar niet, maar hebben één ding gemeen: Hun families zijn ervan overtuigd dat zij overleden als gevolg van buitensporig politiegeweld

De opkomst bij de vreedzame demonstratie viel initiatiefnemers John Medley en Albert Vaders wat tegen. Toch denken ze  dat er een duidelijk 'statement' is gemaakt. ,,We komen in de media, op tv, dus veel mensen gaan ons zien. We hopen dat het nu ook bij het Openbaar Ministerie doordringt dat er bij de politie mensen moeten boeten'', sprak Vaders de betogers toe.

,,Paul zou verward zijn geweest, maar iedereen is wel eens verward'', vervolgde volkszanger Medley achter de microfoon. ,,Ik ben ook wel eens verward, jij toch ook als je een drankje op hebt, ja toch!?'' Een hardhandige arrestatie, dat kan iedereen dus overkomen, wil hij maar zeggen. 

Volledig scherm
Tien minuten voor aanvang is er een kleine opkomst. © Angelique Mulders

Zijn vriend, de Haagse auto- en haringhandelaar Paul Selier, kwam op 2 februari om het leven tijdens een arrestatie door de politie in Waddinxveen. Hoewel er nog een onderzoek loopt naar de exacte doodsoorzaak, weten de aanwezigen bij de demonstratie het zeker: Hij is als gevolg van het politiegeweld overleden. 

,,Ik heb op internet het filmpje van zijn arrestatie gezien. Hij kreeg zo veel klappen, het was ongecontroleerd. Het is duidelijk dat hij daaraan is doodgegaan'', zegt Anton Yzendoorn, die Selier kende van gezicht en wel eens een 'harinkie' bij hem at. ,,Misschien was hij moeilijk onder controle te krijgen, maar dan hadden ze hem desnoods kunnen teaseren. Het had in elk geval anders gemoeten. Ik hoop dat dit protest aanzet tot nadenken bij de politie en dat er tijdens de politieopleiding meer aandacht voor komt.'' 

Agressief

Quote

Bij de wedstrij­den van ADO die ik geregeld bezoek, is het toch fijn als er agenten zijn

Priscilla de Kruyff

Ook Priscilla de Kruyff, die vooral naar het Malieveld kwam om haar goede vriend John Medley in zijn actie te steunen,  was erg onder de indruk van het arrestatiefilmpje. ,,Ik heb ook twee zoons, weet je. Vooral over die ene van 13 maak ik me zorgen. Hij heeft ADHD en ODD en is daardoor snel agressief. Dit zou hem ook kunnen overkomen.'' Aan de andere kant benadrukt ze dat de politie niet als vijand moet worden gezien. ,,Ik heb wel eens gewapende overval meegemaakt bij de Albert Heijn, hier in Den Haag. Kijk, dan heb je de politie echt wel nodig. En ook bij de wedstrijden van ADO die ik geregeld bezoek, is het toch fijn als er agenten zijn.'' 

De politie was overigens flink vertegenwoordigd bij de demonstratie. Meerdere agenten keken van dichtbij toe, terwijl er een ME-busje en agenten te paard klaar stonden voor als het uit de hand zou lopen. Hun inzet was echter niet nodig. 

Volledig scherm
Politiegeweld demonstratie paul selier © AD

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag