Kleuren sieren de straat, want stoepkrijten mag weer

Stoepkrijter des Vaderlands Gert-Jan van der Kooij (37) is blij. Stoepkrijten was niet toegestaan in Den Haag, maar het verbod is nu opgeheven. Dat betekent dat hij eindelijk zonder zorgen in de weer kan met stoepkrijt.

Volledig scherm
Stoepkrijter der Vaderlands Gert-Jan van der Kooij aan het werk op het Spui in Den Haag, om de afschaffing van het stoepkrijtverbod te vieren. © Zoë Toet
Quote

Dit is toch kunst. Dat wil ik net onderbre­ken.

Politieagent

Stoepkrijten is zijn werk, en dat was lange tijd 'verboden'. Stoepkrijten op straat zat er voor hem niet in, althans niet op zijn favoriete stoepkrijtplek Den Haag. In de Algemene Plaatselijke Verordening stond dat je alleen mag stoepkrijten als je daarvoor officieel toestemming krijgt van de gemeente. Deze regel is nu afgeschaft en stoepkrijten kan weer vrijelijk in de straten van Den Haag. Goed nieuws voor Van der Kooij, ook wel De Krijtman genoemd, en andere stoepkrijtliefhebbers.

Onzin
Tijdens de gemeenteraadsvergadering afgelopen donderdagavond kwam het stoepkrijtverbod naar voren.
,,GroenLinks sprak zich er echt over uit", vertelt Van der Kooij, "ze gaven al eerder aan het verbod onzinnig te vinden. Mede dankzij hen is het verbod nu afgeschaft." De ogen van Van der Kooij glimmen enthousiast.

Dankbaar
Speciaal voor het Algemeen Dagblad maakt hij gratis een groot stoepkrijtkunstwerk op het Spui. In de bijtende kou laat Van der Kooij op bijzondere wijze zien hoe dankbaar hij is voor de afschaffing van het verbod. Binnen een half uur schetst hij een prachtig kunstwerk op de tegels.

Een politieagent komt op het kunstwerk in wording af, waar al een hoop mensen omheen zijn gaan staan.
,,Ik kreeg eerst orders om je weg te sturen", zegt hij, ,maar ik hoor net, seconden geleden, dat stoepkrijten tegenwoordig toegestaan is." Hij buigt zijn hoofd om naar de letters op de grond te kijken. ,,Gelukkig maar", lacht de politieagent, "dit is toch kunst. Dat wil ik niet onderbreken."

Zo was het in het verleden niet altijd, vertelt Van der Kooij. ,,De politie greep weleens in. Soms met tegenzin natuurlijk, maar het gebeurde helaas wel."
Een omstander knikt instemmend. ,,Gelukkig is het nu toegstaan. Kom op, kunst kan je toch niet verbieden!"

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag