Volledig scherm
Hoewel activisten van Extinction Rebellion demonstreren tegen rotzooi op de aarde, zijn ze na hun protestactie met liters nepbloed op de bon geslingerd omdat ze hun eigen smeerboel niet goed hebben opgeruimd. © District8

Klimaatactivisten beboet omdat ze rotzooi na nepbloed-actie niet opruimden

Demonstranten van actiegroep Extinction Rebellion die protesteren tegen de vervuiling van de aarde en de daaruit voortvloeiende klimaatverandering, zijn op de bon geslingerd omdat ze hun eigen rotzooi niet hebben opgeruimd.

Agenten hebben de boetes aan de actievoerders uitgedeeld omdat ze maandagmiddag tijdens hun demonstratie op het Plein bakken vol nepbloed over de straat hebben gegooid. Burgemeester Krikke had weliswaar toestemming gegeven voor de demonstratie, maar niet voor het knoeien met bakken vol rode vloeistof.

Agenten namen voordat de activisten met de aangekondigde protestactie begonnen al emmers vol van het rode goedje in beslag. Hoewel de dienders het ingenomen rode nepbloed al hadden weggespoeld, kwamen de demonstranten met meer drab op de proppen. Vervolgens besmeurden ze daarmee het beeld van Willem van Oranje. De klimaatactivisten zouden het beeld schoonmaken, maar dat gebeurde bij lange na niet goed genoeg.

Zeven leden van de groep werden daarop op de bon geslingerd. Zes hadden geen identiteitsbewijs bij zich en een zevende kreeg een proces-verbaal wegens bekladding.

Strafhof

De actievoerders bezetten vandaag ook het Internationaal Strafhof. Daar werden meerdere demonstranten aangehouden wegens huisvredebreuk.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag