Volledig scherm
De commissie sprak vanavond over vuurwerkvrije zones tijdens de jaarwisseling. © Ingrid de Groot

Komen er extra vuurwerkvrije zones tijdens de jaarwisseling in Den Haag?

De Haagse raadscommissie sprak vanavond in het stadhuis over vuurwerkvrije zones tijdens de jaarwisseling. Volgens burgemeester Pauline Krikke heeft de stad geen behoefte aan meer verplichte vuurwerkvrije zones. In plaats daarvan ziet zij graag dat het aantal vrijwillig vuurwerkvrije zones wordt uitgebreid. 

De commissie evalueerde vanavond de afgelopen jaarwisseling. Toen waren er bij wijze van experiment achttien buurten in Den Haag aangewezen als vuurwerkvrije zones. De buurten handhaven deze zones zelf. Krikke wil deze proef uitbreiden. 

Voor verplichte vuurwerkvrije zones voelt zij niets. Dit zou problemen opleveren wat betreft de handhaving ervan: handhavers in dienst van de Haagse gemeente werken namelijk niet na 22.00 uur. Dit is opgenomen in de CAO. GroenLinks vraagt zich af of deze CAO niet aangepast kan worden, zodat handhavers op piekmomenten wel na 22.00 uur kunnen werken. Krikke beloofde dit voor te leggen aan de verantwoordelijke wethouder. 

Hoewel Krikke tegen een uitbreiding van de verplichte vuurwerkvrije zones is, pleit zij voor uitbreiding van de vrijwillig vuurwerkvrije zones. Raadslid Arnold van der Ree van 50Plus is het met Krikke eens. ,,We moeten in Den Haag het lef hebben een vuurwerkverbod in te stellen, ook al gebeurt dit niet op grote schaal'', aldus Van der Ree. Ook Robert Barker van de Partij voor de Dieren vindt dat het komende jaarwisseling anders geregeld moet worden. ,,Het zal je auto maar zijn, die afbrandt'', aldus Barker, die graag zou zien dat het aantal vuurwerkvrije zones wordt uitgebreid. Zijn partij wil 'af van afgerukte vingertoppen en opgeblazen trommelvliezen'en hoopt dat de burgemeester op landelijk niveau gaat aandringen op een algeheel vuurwerkverbod. Ook GroenLinks is voor uitbreiding van de vrijwillig vuurwerkvrije zones. 

Beren op de weg

D66 ziet beren op de weg als het gaat om uitbreiding van de vrijwillig vuurwerkvrije zones. Bij een groot aantal vuurwerkvrije zones kan het initiatief aan het eigen succes ten onder gaan. ,,Want waar mag nog wel vuurwerk worden afgestoken en waar niet?'', vraagt de partij, die bang is voor een 'ondoorzichtige legpuzzel', zich af. Als alternatief komt D66 met het verdelen van de stad in grotere blokken in plaats van te kleine vuurwerkvrije zones. 

Ook SGP/CU is sceptisch over het plan. De partij gelooft niet in vrijwillige vuurwerkvrije zones zonder handhaving. ,,Een illusie'', aldus Koen van Haeften van de partij. Hagenezen trekken volgens hem niets van zo'n beleid aan. 

Landelijk verbod

De discussie over een landelijk verbod op knalvuurwerk is al enige tijd gaande, maar lang niet alle gemeenten zitten hier op te wachten. Den Haag wel, zo liet burgemeester Pauline Krikke eerder al weten. Ze kondigde daarom op 4 juni aan dat de stad tijdens de komende jaarwisseling meer vrijwillig vrije vuurwerkzones krijgt. 

Vanavond gaf ze nog eens duidelijk aan waarom ze tegen een lokaal verbod is: ,,Dit werkt niet.'' De overlast wordt volgens haar met een lokaal verbod niet minder, deze zou zich dan namelijk verplaatsen. Ze kondigt daarom aan om hierover in gesprek te blijven gaan met het kabinet en haar standpunt extra kracht bij te zetten. 

Twee partijen gaven vanavond duidelijk aan tegen een landelijk verbod te zijn: de PVV en de SP. 

Positief

Afgelopen oud en nieuw hield Den Haag de proef 'bewonersinitiatief vuurwerkvrije buurt'. Hieronder vielen achttien initiatieven waarbij bewoners met elkaar afspraken geen vuurwerk af te steken in een bepaald gebied van hun wijk. 

De evaluatie, die de burgemeester op 4 juni naar de gemeenteraad stuurde, wees uit dat de proef grotendeels succesvol verlopen is en dat de reacties erop veelal positief waren. Het enige mislukte initiatief was tijdens die jaarwisseling in de Thijssestraat. 'Uit het gesprek met de initiatiefnemer bleek dat een aanzienlijk deel van de bewoners zich niet verbonden voelde aan de vuurwerkvrije zone', viel in de verklaring van de burgemeester te lezen.

Omdat de reacties grotendeels positief waren, wil Krikke het experiment komend jaar verder uitbreiden. ,,We willen de jaarwisseling steeds meer teruggeven aan de stad. Dit initiatief past daarbij'', liet zij hierover los. 

Landelijk verbod

Krikke is van mening dat een lokaal verbod niet effectief is. ,,Stel dat Delft, Rijswijk en Leidschendam-Voorburg wel een lokaal vuurwerkverbod afkondigen en Den Haag niet, dan komt iedereen hier z’n vuurwerk afsteken. De overlast neemt dan niet af, die verplaatst zich alleen maar. Gemeenten die geen verbod invoeren, hebben dan een bijna onmogelijke handhavingsopgave.''

Krikke hoopt daarom, samen met de burgemeesters van Rotterdam, Utrecht en Amsterdam, dat het kabinet hier ook rekening mee houdt. Alleen wanneer de verkoop van vuurwerk verboden wordt en het verbod op knalvuurwerk en siervuurpijlen landelijk ingevoerd wordt, dan kan het effectief zijn en kan letsel en overlast teruggedrongen worden, zo zijn de burgemeesters van mening. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag