Volledig scherm
Ter illustratie © ANP XTRA

Komst zonnecentrale in zee weer iets dichterbij

Oceans of Energy, de start-up die als eerste ter wereld zonnepanelen in zee gaat neerleggen, heeft een bedrag van 300.000 euro ontvangen. Het geld komt van investeringsfonds UNIIQ en is bedoeld voor de verdere ontwikkeling van een drijvend systeem voor het opwekken van energie op zee.

De zonnecentrale wordt aangelegd op 15 kilometer uit de kust van Scheveningen. Het proefproject krijgt een oppervlakte van 2500 vierkante meter en kost zo'n 2 miljoen euro.

Allard van Hoeken, ceo van Oceans of Energy: ,,Door deze investering kunnen we een grote stap zetten in de verdere ontwikkeling van onze drijvende zonnepanelen en het testen hiervan. Dit doen we in samenwerking met een groot aantal partners, zoals Wageningen University & Research, Energieonderzoek Centrum Nederland, onderzoeksinstituut TNO en Maritiem Research Instituut Nederland. Wij verwachten de komende twaalf maanden voor de eerste keer een volledig werkend systeem op de Noordzee te kunnen leggen.''

Destructief

Zonnefarms worden al op binnenwateren gebruikt, maar tot nu toe zijn ze nog nooit op zee toegepast. Dit vanwege de destructieve krachten van wind, golven en het zoute water. Oceans of Energy is het gelukt het drijvende systeem zo te ontwikkelen, dat het meer dan twintig jaar lang mee kan op zee.

De zonnefarms moeten in de toekomst tussen windmolens komen te liggen, zodat in die gebieden meer duurzame energie kan worden opgewekt.

De investering door UNIIQ werd deze week bekend gemaakt tijdens het jaarevenement van InnovationQuarter, de regionale ontwikkelingsmaatschappij van Zuid-Holland. InnovationQuarter heeft een hoofdkantoor in WTC The Hague.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag