Volledig scherm
© Remco Zwinkels

Koningskade gaat zondag echt op slot

De werkperiode aan de Raamweg/Koningskade waarvoor de gemeente Den Haag het meest bevreesd is, begint zondagavond. Dan is het wekenlang niet meer mogelijk om via de Koningskade naar Scheveningen te rijden.

De belangrijkste verkeersader door Den Haag is al sinds eind maart deels afgesloten wegens het vervangen van de riolering onder de Raamweg. Tot nu toe ging deze opbreking, die alleen gold voor de Raamweg-rijbanen richting Malieveld/A12/N44,  gepaard met behapbare verkeersoverlast.  

Koningstunnel
Vanaf zondag (20.00 uur) wordt de afsluiting echter vergroot. De hele Raamweg vliegt er dan uit. Bovendien wordt de Koningskade richting Scheveningen vanaf het Provinciehuis eveneens een no-go voor gemotoriseerd verkeer. Tot en met 19 mei (20.00 uur)  kan alleen verkeer dat via de Mauritskade/Dr. Kuyperstraat de stad uit wil, nog over een stukje Koningskade rijden. 's Avonds is het vanaf 19 mei ook weer mogelijk om vanuit de Javastraat richting snelweg en Koningstunnel te rijden.  

,,De weggebruiker heeft tot nu toe zijn reisgedrag best goed aangepast. We hebben de afgelopen weken gezien dat vooral de Sijtwendetunnel veelvuldig is gekozen als alternatief'', weet verkeersmanager Dave van Schaick van de gemeente Den Haag. ,,Maar het is niet alleen hosanna. In het Benoordenhout hebben we voor dit project de rijrichting van wat wegen omgedraaid om sluipverkeer te voorkomen en daar hebben ze in die wijk echt aan moeten wennen.''  

Pittiger
Maandag, als iedereen weer aan de slag gaat, zet Den Haag liefst 25 verkeersregelaars in. Ter vergelijking; eerder werden veertien regelaars de wegen opgestuurd. ,,Dit wordt een pittiger periode'', verklaart Van Schaick. ,,En daarom hebben we ook een verkeerslichtenspecialist standby die de verkeersafwikkeling bekijkt en indien nodig aanpassingen doorvoert.''

De eerste tijd is er ook dagelijks overleg tussen onder meer de gemeente, politie, Rijkswaterstaat en openbaarvervoersbedrijven. Vanaf zaterdagochtend 24 juni moet de belangrijke verkeersader weer vrij toegankelijk zijn. Voor omleidingsroutes is er de site raamwegdenhaag.nl, verder is er een  speciale Raamweg-app en is de gemeente actief op Twitter en Facebook.

Volledig scherm
© AD

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

poll

Vind jij het erg om in Haagse winkels of horeca het Engels aangesproken te worden?

Vind jij het erg om in Haagse winkels of horeca het Engels aangesproken te worden?

  • Ja (72%)
  • Nee (22%)
  • Neutraal (5%)
5442 stemmen