Volledig scherm
De Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft de beloningsbrief van Filips II voor de moord op Willem van Oranje aangekocht. © ANP Handouts

Koninklijke Bibliotheek koopt beloningsbrief Balthasar Gerards voor moord op Willem van Oranje

De beloningsbrief van Filips II voor de moord op Willem van Oranje, gepleegd door Balthasar Gerards, is sinds kort in handen van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. De brief werd bij een Franse veiling op de kop getikt. 

Willem van Oranje leidde de Nederlandse Opstand tegen Filips II en bekeerde zich tot de protestantse kerk. De Fransman Gerards schoot op 10 juli 1584 de ‘Vader des Vaderlands’ dood in Delft. De beloning voor de moord bedroeg 25.000 gouden kronen, wat nu ongeveer 3 miljoen euro zou zijn. Ook zou de moordenaar in de adelstand worden verheven. Filips II heeft de brief ondertekend. Hij schrijft dat hij Gerards erkentelijk is dat hij ‘de wereld heeft bevrijd van een dergelijke plaag’.

Hoeveel de brief heeft gekost wil de Koninklijke Bibliotheek niet zeggen. De bibliotheek doet nooit uitspraken over de prijs van een aankoop. Wel kunnen ze erover zeggen dat het een ‘spectaculaire vondst is voor de Nederlandse geschiedenis’. De veiling in Frankrijk verliep volgens de Koninklijke Bibliotheek redelijk soepel. ,,We kregen een tip van een andere erfgoedinstelling die niet van plan was de brief aan te kopen”, zegt conservator moderne handschriften Jeroen Vandommele. ,,In Frankrijk is deze geschiedenis minder bekend. Daarom was het niet bekend dat de brief geveild zou worden.”

De brief wordt over een maand voor het eerst tentoongesteld.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag