Volledig scherm
Koninklijke Bibliotheek in Den Haag © anp

Koninklijke Bibliotheek krijgt grote collectie Nederlandse misdaadromans

Boekenverzamelaar Wim van Eyle schenkt zijn grote collectie Nederlandse misdaadromans uit de 20ste eeuw aan de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag.

Het gaat om circa 3500 Nederlandse uitgaven, waaronder een exemplaar van De leproos van Molokaï, een van de vier titels in de thrillerserie die Willem Frederik Hermans vlak na de oorlog publiceerde onder het pseudoniem Fjodor Klondyke.

Wim van Eyle (1936) heeft lang Nederlandstalige misdaadromans verzameld en onderzocht. Hij stelde in 2008 een lexicon van Nederlandstalige misdaadauteurs op, waarin hij alle moderne Nederlandstalige 'spannende' boeken nauwgezet in kaart bracht.

Misdaad

Omdat vroeger vaak sterk op dit genre werd neergekeken, zijn veel uitgaven niet goed bewaard. De schenking is daarom een belangrijke toevoeging aan de collectie triviale lectuur van de Koninklijke Bibliotheek. De schenking omvat veel eerste drukken van vroege Nederlandse misdaadauteurs.

Vlaamse uitgaven in het misdaadgenre uit de verzameling van Van Eyle gaan op zijn verzoek naar de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Zou jij in de Pim Fortuynstraat willen wonen?

Zou jij in de Pim Fortuynstraat willen wonen?

  • Ja (64%)
  • Nee (26%)
  • Geen mening (11%)
5104 stemmen