Volledig scherm
De kooplieden op de Haagse Markt willen dat de gemeente haast maakt met terugbetaling van te veel betaald marktgeld. © Frank Jansen

Kooplieden dreigen met rechtszaak: Twee miljoen voor te veel betaald marktgeld

De kooplieden op de Haagse Markt doen een laatste poging om in gesprek te komen met het stadsbestuur over de terugbetaling van jarenlang te veel betaald marktgeld. Het gaat in totaal om een bedrag van om en nabij de twee miljoen euro.

De vier belangenverenigingen op de Markt zijn woest dat er vanuit de gemeente geen enkele bereidheid is tot overleg. Een rechtszaak dreigt onafwendbaar te worden, stellen ze in een brief aan de Haagse gemeenteraad.

In juli kwam de Haagse Rekenkamer na uitgebreid onderzoek tot de conclusie dat de kooplieden op de Haagse Markt jaarlijks vijf ton te veel betalen aan de gemeente Den Haag. Toenmalig wethouder Richard de Mos - inmiddels vertrokken vanwege de verdenking van corruptie - kwam vervolgens met het voorstel van een korting van tien procent op het markttarief voor de komende vijf jaar. Maar dat vinden de ondernemers onvoldoende. Bovendien willen ze zelf om tafel met de gemeente om te praten over de mogelijkheden van compensatie.

20 miljoen

De controverse is een gevolg van de grote opknapbeurt voor de Haagse markt. Die ruim twintig miljoen euro kostende operatie werd doorberekend in de tarieven en de huren van de ondernemers op de markt, maar deels ten onrechte, vonden zij. De Rekenkamer kwam tot de conclusie dat de gemeente inderdaad niet meer dan 16,5 miljoen had mogen vragen van de kooplieden.

In een reactie op het rapport zei het stadsbestuur de markttarieven opnieuw te willen bezien, maar over compensatie deed ze geen uitspraken.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag