Volledig scherm
© anp

Korting op subsidie onterecht

De gemeente Den Haag heeft ten onrechte Brijder Verslavingszorg gekort op de subsidie en moet een ton subsidie over 2012 alsnog uitkeren. Dat stelt de Raad van State. De korting was een reactie op de topsalarissen van bestuurders van Parnassia.

Brijder Verslavingszorg is onderdeel van Parnassia en werd gestraft voor het feit dat een aantal bestuurders van de instelling voor geestelijke gezondheidszorg salarissen kreeg die boven de balkenendenorm liggen. De Haagse subsidieregels verplichten de ontvangende organisaties zich te houden aan deze norm, omdat het hier om publieke middelen gaat. De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State meent echter  dat een gemeente volgens de wet alleen verplichtingen kan opleggen, die niet losgekoppeld kunnen worden van het doel van de subsidie.

Verband
Hoewel er op dat punt wel enige ruimte is, vindt de raad dat de gemeente met de korting te ver doorschiet. 'Het verband tussen de verplichting geen topsalarissen te betalen en het bieden van verslavingszorg is 'te ver verwijderd' om toelaatbaar te zijn', schrijft de raad in zijn uitspraak.

Dit oordeel kan grote gevolgen hebben voor de gemeente Den Haag, want volgens de Raad van State zijn de Haagse subsidieregels die topsalarissen verbieden in strijd met de wet. Helemaal verrassend is dat niet, want in 2014 kreeg Eindhoven van de raad al te horen dat gelijksoortige subsidieregels niet voldoen aan de wet.

De eerste consequentie van de uitspraak is dat Brijder Verslavingszorg  alsnog recht heeft op de ruim 2,6 miljoen euro subsidie over 2012. In 2014 had de gemeente dat bedrag teruggebracht tot 2,5 miljoen euro, een korting van 105.000 euro. Dat bedrag moet daarom alsnog worden uitbetaald.

In een eerste korte reactie zegt de gemeente teleurgesteld te zijn in de uitspraak van de Raad van State. De gemeente gaat de uitspraak eerst verder bestuderen om de consequeties te overzien. In februari bepaalde de rechter nog dat de gemeente terecht Reclassering Nederland had gekort, omdat een van de bestuurders te veel verdiende.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag