De eerste vangst haring gaat naar zorgverleners, als bedankje.
Volledig scherm
De eerste vangst haring gaat naar zorgverleners, als bedankje. © EPA

Kraakverse Hollandse Nieuwe haring gaat naar zorgverleners: ‘We gunnen het hen die in de frontlinie werken’

Is ’ie goed vet? Ziltig? Heeft ’ie een uitgesproken smaak? Veel Hagenaars kijken uit naar de dag waarop de eerste verse haring van het seizoen, de Hollandse Nieuwe, weer de mond in mag glijden. Maar de eerste vangst haring gaat dit jaar aan hun neus voorbij. Zorgmedewerkers die aan de frontlinie staan, krijgen het neusje van de zalm te verteren. Het Nederlands Visbureau deelt op 11 juni duizenden nieuwe haringen aan hen uit als dank voor hun inzet. 

Het is een mooie traditie, het veilen van het Eerste Vaatje. De verkoop daarvan leverde vorig jaar naast een groot publiek ook nog 95.500 euro op voor Stichting Mag Ik Dan Bij Jou, die kinderen met kanker en hun ouders wil helpen tijdens de behandeling in het ziekenhuis. Groothandel Makro deed toen het laatste bod en ging er met het vaatje vandoor. ,,De veiling gaat dit jaar vanwege de coronacrisis niet door”, vertelt directeur Agnes Leewis van het Nederlands Visbureau. 

Het feest dan maar vieren met een online veiling, leek de traditie te kort te doen. ,,We willen geen slap aftreksel van de echte veiling. Een online veiling zou nooit dezelfde mooie sfeer kunnen geven”, vertelt Leewis. ,,We hebben ons de vraag gesteld welke bestemming het eerste vaatje haring dan zou moeten krijgen en hoorden al snel geluiden dat mensen het de zorgverleners in de frontlinie, die zich inzetten voor coronapatiënten, echt gunnen. De eerste haringen overhandigen we aan boegbeelden van de zorg Ernst Kuipers van het Erasmus MC in Rotterdam en Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Zij zijn een kompas voor vele Nederlanders in deze roerige tijd.”

Verdienen

Leewis meldt dat naast het ziekenhuis in Rotterdam ook op andere locaties als Breda, Enschede en Groningen haring wordt verdeeld over de zorgverleners en heeft er alle vertrouwen in dat het goed en veilig kan worden geregeld. ,, We zijn er zelf ook heel erg blij mee dat de haring dan ook goed terecht komt bij mensen die het verdienen. Vanaf vrijdag 12 juni zal de Hollandse Nieuwe voor iedereen weer verkrijgbaar zijn in het land.” 

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag