Volledig scherm
© Ilvy Njiokoktjien

Kraamzorgers slaan handen ineen met verloskundigen

Het Haga Juliana geboortecentrum en ruim 25 praktijken van kraamzorgers en verloskundigen werken voortaan samen om bevallingen zo soepel mogelijk te laten verlopen. Dat moet niet alleen voor de aankomende ouders, maar ook voor de zorg zelf flinke verbeteringen op gaan leveren.

Zo wordt het mogelijk dat een eigen verloskundige bevallingen leidt die voorheen door de gynaecoloog werden gedaan, omdat er bijzonderheden zijn. Voortaan helpen ze elkaar in de verloskamers van het ziekenhuis. De bedoeling is dat dit de artsen op termijn werk gaat schelen. ,,Vaak zijn er maar een paar kleine dingen die de gynaecoloog in de gaten moet houden, voor het overige kan de verloskundige het prima zelf af. Dat scheelt ook zorgkosten", legt directeur Jeannette van Capelleveen van het geboortecentrum uit.

Het gaat om een proef, die mogelijk is omdat al het geld dat een zorgverzekeraar normaal gesproken apart uitkeert aan verloskundige, ziekenhuis en kraamhulp, nu in één pot wordt gestort.

Declaraties

De samenwerkende partijen verdelen dat onderling. ,,Dat voorkomt dat er dubbele declaraties worden ingediend, of dat iemand werkt zonder dat-ie wordt betaald.”

De samenwerkende partijen gaan ook allemaal dezelfde software gebruiken, zodat patiëntendossiers niet meer hoeven worden overgeschreven, zoals tot voor kort vaak voorkwam.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag