Krikke geeft startsein voor eerste Pride Walk door Den Haag

VideoDe eerste The Hague Pride Walk is een feit. Een stoet van een paar honderd mensen trok vanmiddag door de straten van Den Haag. Met maar één doel: vrij zijn. Vrij zijn om jezelf te zijn en vrij zijn om te houden van wie je maar wilt.

Quote

We strijden voor gelijkwaar­dig­heid en sociale acceptatie voor iedereen

Bianca van Guine

Voorafgaand aan de wandeling verzamelden de deelnemers aan de Haagse Pride Walk zich vanmiddag bij het Internationaal Homomonument aan de Koningskade. 

Tegen 13.30 uur sloten steeds meer mensen - waaronder lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders, queers, interseksuelen (LHBTQI) én heteroseksuelen - zich aan bij de groep. Daarnaast was ook de politie goed vertegenwoordigd, want: ,,Dat doen we altijd bij demonstraties'', aldus een agente. En gedemonstreerd werd er.

Acceptatie

Volledig scherm
DeeDee, hier aan de linkerkant, heette de menigte vandaag welkom. © Fred Leeflang

Terwijl mensen zich bleven aansluiten bij de club, heette rond 13.30 uur de enige echte DeeDee een ieder welkom. Ze benadrukte hierbij de noodzaak van de Pride Walk: ,,Voor mensen uit de LHBTQI-gemeenschap is het nog stééds nodig om voor zichzelf op te komen. We zijn er nog lang niet.''

Na het welkomstwoord was het woord aan Bianca van Guine, initiatiefneemster van de The Hague Pride Walk. Zij besloot tot actie over te gaan omdat zij het belachelijk vond dat Den Haag nog geen eigen Pride Walk kende. ,,Gelukkig was ik niet de enige die dit vond'', aldus de initiatiefneemster, die bijstand kreeg van onder meer COC Haaglanden. 

Verschillende LHBTQI-organisaties sloegen de handen ineen en organiseerden de Pride Walk in hetzelfde weekend als het The Hague Rainbow Festival. Dit festival - dat ook gericht is op de LHBTQI-gemeenschap - vindt dit weekend plaats op de Grote Markt. ,,En waarom? Om te strijden voor gelijkwaardigheid en sociale acceptatie voor iedereen!'', aldus Van Guine.

Steun

Quote

Een hele eer dat burgemees­ter Pauline Krikke aanwezig is

DeeDee

Na de toespraak van Van Guine en de hierop volgende toespraken, onder meer van voorzitter van COC Haaglanden Arnout van Kooij, was de eer tenslotte aan een speciale gast: de kersverse burgemeester Pauline Krikke. ,,Een hele eer dat zij aanwezig is'', aldus DeeDee. Krikke zelf leek geen moment te hebben getwijfeld om bij de actie aanwezig te zijn. Ze genoot zichtbaar van de taferelen om haar heen: de dansende mensen, de mensen die zichzelf zijn. 

Ze nam uitgebreid de tijd om iedereen te woord te staan, maar kon zich hierbij maar moeilijk concentreren door alles wat er om haar heen gebeurde. ,,Ik word heel erg afgeleid, ik kan hier erg van genieten. Het is geweldig'', liet ze weten terwijl ze nog eens om zich heen keek.

Om het toch over het belang van deze bijeenkomst te kunnen hebben, besloot ze even met haar rug naar de menigte toe te gaan staan. ,,Den Haag is een hele diverse stad. De mensen die hier zijn lopen mee uit trots, voor wie ze zijn. Maar er wordt ook gelopen voor mensen die thuis zijn en zich nog niet trots kunnen voelen om wie zij zijn. Zo fungeert deze wandeling ook als steun in de rug.''

Regenboogvlaggetjes

Na alle toespraken werd het tijd om de straat op te gaan. De politie voorop, om de straten vrij te maken voor de optocht, gevolgd door brassband The Legendairs. Vervolgens de stoet, met de burgemeester voorop. Zij hielp mee met het dragen van de 25-meter lange regenboogvlag die onderweg mee ging. 

Honderden mensen volgden. Er werd gedanst, regenboogvlaggetjes wapperden in de lucht en mensen liepen hand in hand. Er hingt een uitgelaten sfeer, iedereen was zichzelf. En dat was precies waar het om ging.  


In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag