Volledig scherm
© ANP

Krikke is derde vrouwelijke burgemeester van grote steden

DatavisualisatieHet is de allereerste werkdag voor Pauline Krikke (55), de eerste vrouwelijke burgemeester van Den Haag. Het is 2017, dus zou het niet bijzonder moeten zijn. Toch komt het niet vaak voor dat er een vrouw aan het roer van de stad staat. In de vier grote steden is het pas de derde vrouw ooit die de titel burgemeester mag dragen.

Jozias van Aartsen (VVD, 2008 - 2017), Wim Deetman (CDA, 1996 - 2008) en Ad Havermans (CDA, 1985 - 1996). Dat zijn de laatste burgemeesters die de hofstad heeft gekend. Geen vrouw te bekennen. Ook in Amsterdam is er nooit een vrouw benoemd en Rotterdam kan zich ook niet onderscheiden.  

De enige stad van de vier grote die zich onderscheidt van de rest is Utrecht. Van 1981 -1992 stond daar Lien Vos-van Gortel (VVD) aan het roer en van 1999-2008 was dat Annie Brouwer-Korf (PvdA).

Wie is Krikke?
De van oorsprong Friezin woont in Arnhem, maar heeft zeker al feeling met de Hofstad. Tot 7 maart was zij lid van de Eerste Kamer en moest zij dus in deze stad zijn. Daarom heeft zij ook een pied-à-terre op het Plein.

Voor deze tijd, van 3 september 2001 tot 1 juli 2013, was zij burgemeester van de gemeente Arnhem. Bij haar afscheid als burgemeester van de gemeente Arnhem werd Krikke benoemd als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Daarvoor was zij wethouder in Amsterdam.

Bekijk hier de interactieve afbeelding. Of kijk hieronder.

Volledig scherm
© AD

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag