Volledig scherm
Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag. © anp

Krikke: politie moet ook zonder aangifte huiselijk geweld aanpakken

Om huiselijk geweld aan te pakken, wil burgemeester Pauline Krikke dat de politie vaker op eigen houtje optreedt, ook zonder aangifte van het slachtoffer. 

,,Veel daders komen niet in beeld omdat slachtoffers geen aangifte doen'', schrijft burgemeester Krikke in een brief over haar aanpak van huiselijk geweld aan de raad. ,,Ik snap dat slachtoffers het een te ingrijpende stap vinden. Maar het is niet goed dat daders dan niet worden aangepakt.'' 

Krikke gaat hierover afspraken maken met politie en OM. 

Al sinds haar aantreden is de aanpak van huiselijk geweld een speerpunt van Krikke. ,,Dit is een van de meest fnuikende vormen van geweld. En het kan niet zo zijn dat we op internationaal vlak allerlei belangrijke dingen doen, terwijl hier kinderen mishandeld worden.’’ 

'Doorbraakteam'

Krikke komt verder met een 'Doorbraakteam Huiselijk Geweld', een team specialisten dat op de lastige casussen gezet wordt. 

Het aantal bij de politie geregistreerde gevallen van mishandeling achter de voordeur daalde de afgelopen jaren in Den Haag, van 1.874 naar 1.483. Het aantal meldingen bij zorginstantie Veilig Thuis ligt juist hoger.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag