Volledig scherm
Grote paniek op de boulevard van Scheveningen nadat het vreugdevuur op het strand een zeer grote vonkenregen had veroorzaakt die voor honderden kleine brandjes zorgde. © Foto Dick Teske

Krikke zet 1800 documenten over vonkenregen online

Burgemeester Krikke van Den Haag heeft vanmiddag het omvangrijke dossier over de vreugdevuren in Scheveningen openbaar gemaakt. Het gaat om 1800 documenten, filmpjes die getuigen maakten van de vonkenregen en appjes en sms’jes van politici, brandweer en de burgemeester.

Het dossier is voor iedereen in te zien via de gemeentesite

Het dossier omvat een gigantische hoeveelheid documenten en stukken die teruggaan tot dertig jaar terug. De gemeente doet dit om de gebeurtenissen in een historische context te zetten.

De meeste stukken zijn echter afkomstig van de laatste jaren, met daarbij de afspraken, mailwisselingen en briefwisseling tussen de gemeente, bestuurders, de organisatie van de vreugdevuren, burgers en raadsleden.

Opmerkelijk is dat ook sms’jes en appjes zijn toegevoegd, ook van burgemeester Krikke. Een team juristen heeft daarbij gewogen welke appjes en sms’jes informeel en echt privé waren, en welke apps en sms’jes functionele informatie bevatten die vallen onder de Wet Openbaarheid van Bestuur.

Inferno

De gemeente vroeg direct na het inferno de hulp van de bevolking: gevraagd werd om filmpjes en ander beeldmateriaal in te sturen van de vonkenregen. Mensen hebben daaraan massaal gehoor aan gegeven. Er werden zevenhonderd filmpjes en 1400 foto’s naar het stadhuis verstuurd.

Aan alle inzenders is inmiddels gevraagd of zij bezwaar hebben tegen het openbaar maken van de beelden. Meestal is daarvoor toestemming gegeven; dat beeldmateriaal is aan het openbare dossier toegevoegd. De filmpjes van mensen die geen toestemming gaven, worden vertrouwelijk behandeld. Net zoals de beelden van mensen die niet reageerden op de vraag of openbaarmaking mocht.

Bij het dossier horen ook vele tientallen brieven van burgers, gericht aan de gemeente, over de vreugdevuren en de vonkenregen erna.

Dossier

Quote

Wij willen maximale openheid geven aan de Haagse gemeente­raad en de inwoners van de stad

Krikke

Nadat de Haagse gemeenteraad meermaals om informatie had gevraagd over het uit de hand gelopen vreugdevuur op Scheveningen, besloot Krikke het complete dossier van dertig jaar vuurstapels vrij te geven. ,,Wij willen maximale openheid geven aan de Haagse gemeenteraad en de inwoners van de stad’’, zei ze.

Tijdens de afgelopen jaarwisseling ging het mis met het vreugdevuur op Scheveningen. In de loop van de nacht daalde er een regen aan vonken en vuursnippers vanaf het vreugdevuur neer op Scheveningen Dorp. Tuinen, auto’s en huizen vatten daarbij vlam. De brandweer was de hele nacht bezig met het blussen van de brandjes.

Burgemeester Pauline Krikke kreeg na afloop veel kritiek. Bij de burgemeester was bekend dat de brandstapels  op Scheveningen en bij Duindorp veel hoger waren afgesproken. Toch is er niet ingegrepen.. ,,Het risico waarmee we rekening hielden, was een omvallende vuurstapel. Daarom hebben we op oudejaarsdag de hekken op grotere afstand laten plaatsen’’, zei de burgemeester.   

Drie slagen

Volledig scherm
De vonkenregen in Scheveningen. © District8

De gemeente zegt met de openbaarmaking van het dossier nu drie slagen te willen maken. Ze voldoet aan de actieve informatieplicht van de Haagse gemeenteraad. En ze denkt een enorme versnellingsstap te maken in de richting van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die de vonkenregen onderzoekt.

Dergelijke onderzoeken duren doorgaans een jaar, maar de gemeente hoopt dit proces te versnellen door al op voorhand het dossier compleet te hebben.

Die heeft gisteren een lijst ingediend met alle gewenste documenten. De gemeente hoeft die nu niet bij elkaar te gaan zoeken. Ze zijn er al: het dossier is compleet.

Een derde slag die Den Haag vandaag wil maken is tegemoetkomen aan alle WOB-verzoeken (Wet Openbaarheid van Bestuur) vanuit de pers. Ook het Algemeen Dagblad/ AD Haagsche Courant diende WOB-verzoeken in, en legde zich niet neer bij het feit dat burgemeester Krikke de stukken aanvankelijk binnenskamers wilde houden. De overheid is in beginsel verplicht alles openbaar te maken.

Kritiek

Ook kreeg de burgemeester veel kritiek op de manier waarop ze met de bijna-ramp omging. Haagse raadsleden waren boos dat ze op 1 januari met een beschuldigende vinger naar de bouwers van de vuurstapels wees, zonder haar eigen rol te noemen. Bovendien duurde het heel lang voordat ze de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) om een onderzoek vroeg, vonden de critici. 

Krikke legde de evaluatie eerst in handen van een hoge ambtenaar. Na kritiek nam ze een bureau in de arm waarin ze namens de Veiligheidsregio Haaglanden zelf als algemeen bestuurslid zitting heeft. Toen ook dit in verkeerde aarde viel, nam de burgemeester contact op met de OvV.   

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag