Volledig scherm
Problemen op de Prinsessegracht fietsen staan overal.... © RV

Kunstacademie gek van chaos op stoep

De Academie van Beeldende Kunsten kan de veiligheid van studenten en personeel niet garanderen door de vele bussen en fietsen voor de deur.

Quote

Het is echt wachten totdat het een keer misgaat

Lilian du Chatenier

Nog twee weken en het is weer 'één grote chaos' voor de ingang van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK), stelt Lilian du Chatenier, hoofd facilitair en huisvesting. Want dan zijn de studenten weer in het gebouw van de school op de Prinsessegracht. ,,Het is echt wachten totdat het een keer misgaat."

Du Chatenier zegt de veiligheid van de studenten en het personeel niet te kunnen waarborgen door de overlast van fietsen en bussen voor de deur. De rijwielen, die er ook veelvuldig door niet-studenten worden neergezet, staan vaak rijendik. Daardoor voldoet de stoepruimte tussen de fietsen en de toeristenbussen niet aan de wettelijke voorschriften.

,,Mensen met een rolstoel, een rollator en een kinderwagen kunnen er niet door", aldus Du Chatenier. ,,Daar gaan ze op de weg lopen en dat is erg gevaarlijk. En wat als er in het gebouw een panieksituatie ontstaat? Dan rennen ze tussen de bussen zonder te kijken zo de weg op."

Gemeente
Du Chatenier trok al meerdere malen aan de bel bij de gemeente. De woordvoerster van wethouder De Bruijn van Verkeer meldde deze krant voor het reces dat de gemeente de klachten serieus neemt en dat er naar 'een passende oplossing' wordt gezocht. De Chatenier heeft daar weinig vertrouwen in. ,,Er gebeurt gewoon niets."

Zelf heeft de school, met circa 800 studenten, verbodsborden neergezet en een markering op de stoep aangebracht, waarbinnen fietsen mogen worden geplaatst. Veel mensen trekken zich daar echter niets van aan.

Volgens De Chatenier zouden veel problemen zijn opgelost als de bussen met toeristen geen toestemming meer krijgen om aan de Prinsessegracht te parkeren. De bussen voor de deur zijn ook ongezond voor de mensen in de school vanwege de uitlaatgassen. ,,We hebben overal enkel glas. Het is een monumentaal gebouw, dus dat mogen we niet veranderen."

In samenwerking met indebuurt Den Haag