Volledig scherm
Jurjen de Haan © Pulchri Studio

Kunstenaar Jurjen de Haan (81) overleden

De Haagse kunstenaar Jurjen de Haan is afgelopen donderdag overleden. Dat heeft Pulchri Studio bekendgemaakt, het kunstenaarsgenootschap waarvan hij sinds 1962 lid en van 1983 tot 1987 voorzitter was. 

 Jurjen de Haan was een zeer productief schilder.  Hoewel hij zich aanvankelijk toelegde op het zogeheten fotorealisme, stapte hij later over naar een abstractere stijl. In zijn veelkleurige en uitbundige schilderijen riep hij een vaak lichtelijk onbezonnen wereld op. Hij werkte graag op grote doeken en gold als belangrijke vertegenwoordiger van de Nieuwe Haagse School, waartoe ook generatiegenoten werden gerekend als Pat Andrea, Walter Nobbe en Aat Verhoog. In 2003 maakte zijn werk deel uit van de tentoonstelling De Nieuwe Realisten in het Gemeentemuseum Den Haag. 

In 2003 ook kocht het Haags stadsbestuur een werk van hem aan als cadeau aan prins Willem-Alexander en prinses Maxima bij de geboorte van hun eerste dochter Amalia. Het kunstwerk Stapeling met blauwkop werd omschreven als 'een opgewekt schilderij met kleurvlekken die naar boven toe stuwen'.

De Haan wordt gecremeerd. De uitvaartdienst is donderdagmiddag (15.15 uur) in de grote aula van crematorium Ockenburgh in Den Haag. 

Volledig scherm
Een kenmerkend werk van Jurjen de Haan. © kunstofart.nl

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag