Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Kunsthandelaar moet Wassenaars atelier betalen voor speurwerk

Het gerenommeerde atelier Redivivus uit Wassenaar is voorlopig niet verplicht een mogelijk topstuk van de Russische schilder Kazimir Malewich (1878-1935) terug te geven aan zijn Russische eigenaar. Deze kunsthandelaar moet eerst betalen voor het speurwerk van het atelier naar de herkomst van het schilderij.

Dat is de uitkomst van een kort geding dat Dmitri Shushkalov, de kunsthandelaar uit Moskou, had aangespannen bij de Haagse rechtbank tegen Redivivus. Inzet van de rechtszaak was een schilderij dat mogelijk is geschilderd door de avantgardistische kunstenaar Kazimir Malewich. Dit werks is sinds de jaren twintig van de vorige eeuw zoek. Als het inderdaad het verdwenen topstuk is, dan zou het zestig miljoen euro kunnen opleveren op kunstveilingen, dacht de Russische eigenaar.

Atelier Redivivus ging, nadat ze het schilderij had gerestaureerd, voor de Rus op zoek naar de herkomst van zijn schilderij. Ze boorde haar contacten in de internationale kunstwereld aan, om de authenticiteit van het schilderij te kunnen vaststellen. Maar Shushkalov was niet tevreden over het speurwerk en wilde in september zijn schilderij terug. Redivivus weigerde het te retourneren. Eerst moest een rekening van 1,7 ton voor het speurwerk voldaan worden.

Retourneren

Tijdens een kort geding twee weken geleden eiste de kunsthandelaar uit Moskou bij de rechter zijn kunstwerk terug. Volgens hem was hij niet verplicht Redivivus te betalen voor haar speurwerk. Dat had immers geen resultaat opgeleverd. De rechter vindt dat Redivivus wel degelijk recht heeft op een vergoeding. Zolang de Rus niet over de brug komt, hoeft het Wassenaarse atelier het vermeende topstuk nog niet te retourneren.

Dmitri Shushkalov had ook geëist dat het Wassenaarse atelier een verzekering voor het schilderij zou afsluiten ter waarde van zestig miljoen euro, zolang het bij Redivivus verblijft. Ook die eis is door de rechter verworpen.     

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag