Kunstwerk komt in de avonduren tot leven

VideoDe Amerikaans-Deense kunstenaar Jesper Just krijgt gemengde reacties van voorbijgangers nu zijn buiteninstallatie op het Lange Voorhout bijna klaar is. Een paar gipsen bouwmuren en wat bergen gemalen schelpen zijn de blikvanger van de kunstmanifestatie Continuous Monuments die vanavond opengaat.

Wie een wandeling maakt over het schelpenpad van de allee kan niet om zijn creatie heen. Het onbewerkte yton, zoals het ecologische bouwmateriaal heet, contrasteert behoorlijk met de historische omgeving. En toch heeft deze wereldberoemde kunstenaar - zijn films en installaties waren eerder onder meer te zien op de Biënnale van Venetië en op Times Square in New York - zijn materiaal nauwkeurig afgestemd op de plek van zijn tentoonstelling. ,,De schelpen zijn nog nat van de oceaan, maar als ze hier een tijdje liggen worden ze wit en krijgen ze hun gloed’’, zegt hij. ,,Als de manifestatie is afgelopen worden de schelpen uitgestrooid over de paden. Dit werk is speciaal voor deze omgeving gemaakt.’’

Het murencomplex maakt deel uit van een tentoonstelling rond Jesper Just, georganiseerd door kunstinstelling West in Huis Huguetan, het stadspaleis waar tot 2016 de Hoge Raad was gevestigd. Binnen is een experimentele installatie te zien met een selectie van Justs films van de laatste tien jaar. Wanneer deze tentoonstelling om 18.00 uur de deuren sluit, komt het kunstwerk buiten tot leven. Vanaf dan verandert de installatie in een openluchtbioscoop waar continu een film van hem wordt vertoond. 

Volledig scherm
© Hans van Kralingen

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag