Volledig scherm

Kwallen massaal onderweg
naar het strand

Met de hoge temperaturen zoeken ook kwallen het strand vaker op. Vooral de stekende kompaskwal heeft koers gezet naar de Nederlandse stranden.

Als de wind uit het oosten komt, 'waaien' de kwallen massaal onze kant op. Kwallenradar.nl waarschuwt voor een flinke toename de komende dagen aan de hand van de weersverwachting. 

Niet alleen de wind zorgt voor meer kwallen op het strand. De kwallenpopulatie neemt al jaren toe door overbevissing. De natuurlijk vijand van de kwallen wordt weggevist. En doordat roofvissen zoals tonijn, haaien, haring, zalm verdwijnen kan de kwal zich moeiteloos blijven voortplanten. 

Tentakels

De kompaskwal komt veel voor in Nederland. Ze worden allemaal geboren als mannetjes en transformeren langzaam naar vrouwtjes. Hun tentakels kunnen wel vijf meter lang worden. Een steek van het dier is dan ook snel opgelopen. 

De meeste kwallen in de Noordzee zijn niet gevaarlijk. Maar een beet van de dieren kan wel flink pijn doen. Na een beet krijg je vaak een plaatselijke zwelling, roodheid, jeuk en pijn. Bij een allergische reactie is de zwelling aanzienlijk groter en verspreidt de pijn zich meer over het hele lichaam. 

Bij een 'gewone' kwallenbeet verdwijnen de klachten meestal binnen 15 minuten. Kwallenradar adviseert om de plek altijd eerst met zeewater af te spoelen. Het gebruik van zoet water wordt afgeraden. Daarna kun je de aanwezige netelcellen wegschrappen met een handschoen of pincet. Om de pijn te verzachten kan de plek hierna behandeld worden met een kalmerende crème. Bij verschijnselen als hoofdpijn, overgeven, ademhalingsproblemen moeten direct de hulpdiensten worden ingeschakeld. 

Plassen

Het verhaal dat urineren over een kwallenbeet helpt is volgens Kwallenrader een fabeltje. De pijn en jeuk wordt daardoor niet minder. Het fabeltje is volgens hen in de wereld gebracht door de wereldberoemde televisieserie Friends. Personage Joey Tribbiani heeft de tip uit een 'documentaire', maar niets is minder waar, sterker nog, urine kan de pijn juist versterken. 

Waterattractie Aquapark Splash in Port Zélande bij Ouddorp werd eerder dit jaar ook al geteisterd door een enorme kwallenplaag. Bekijk hieronder de beelden:

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag