Volledig scherm
Beeld ter illustratie © ANP XTRA

Leerlingen zetten telefoon uit voor klimaat

Even vragen aanMarko Kleijn (16) en zijn klasgenoot Furkan Yasar (17) van het Gymnasium Haganum organiseren een datastaking, in navolging van de klimaatstaking op het Malieveld. Tijdens de datastaking, op 3 en 11 maart, zetten de jongeren hun telefoon drie dagen op vliegtuigstand om CO2-uitstoot via datacenters te verminderen. Marko roept alle leerlingen op mee te doen.

Volledig scherm
Marko Kleijn © Marko Kleijn

Kunnen jongeren wel zo lang zonder telefoon?
,,Het is voor iedereen lastig, omdat wij erg gehecht zijn aan onze telefoon. Deze actie is een mooie mogelijkheid voor jongeren om te laten zien dat we iets voor het klimaat willen doen. Zelfs een grote verslaving als onze telefoon willen we opofferen voor onze toekomst, een mooi statement ten opzichte van de politiek.”

Vind je het zelf lastig om je telefoon 'op te geven'?
,,Een overtuigende ja. Maar ik zie wel in dat het gebruik negatieve gevolgen heeft voor ons klimaat.”

Waarom wordt de datastaking in twee delen gevoerd?
,,Veel jongeren willen mee doen, maar vonden 7 dagen achter elkaar erg lang. En de nieuwe staking van YouthforclimateNL is op 14 maart: een mooie mogelijkheid om het op elkaar aan te laten sluiten.”

Ben je zelf veel actief bezig met het klimaat?
,,Furkan doucht zo kort mogelijk en ik doe dat ook. Mijn lunch, ontbijt, zo veel mogelijk eten 's avonds en alles wat ik kook doe ik vegetarisch. Ook scheiden we thuis allebei ons afval, zodat het goed gerecycled kan worden.”

Wat zou je als boodschap mee willen geven aan de politici?
,,Via deze staking willen we laten zien dat we niet alleen een dagje vrij willen, maar dat we ook iets 'dierbaars' willen afstaan om wat bij te dragen tegen de klimaatverandering.”

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag