Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

Leidschendam-Voorburg wil sociale woningen bouwen

Er komt een taskforce voor de bouw van sociale woningen in Leidschendam-Voorburg. Dat heeft wethouder Juliette Bouw (CDA) gisteravond gezegd tijdens een door de oppositie aangevraagd interpellatiedebat.

Wethouder Bouw toverde de taskforce om versneld sociale woningen te bouwen in Leidschendam-Voorburg als een volleerde magiër uit de hoge hoed. Vol vuur betoogde ze dat het heel triest is dat de wachtlijst voor een betaalbaar huurhuis is opgelopen tot 48 maanden. ,,Voor al die starters, voor ouderen die maar wat graag willen doorstromen naar een kleiner huis en vooral al die mensen die zich geen duur koophuis kunnen permitteren en nu jaren daarop moeten wachten. Het is heel erg triest, daar zijn we het met elkaar allemaal over eens.''

En dus formeert ze nu samen met woningcorporaties zo'n 'speciale eenheid' om het nijpende probleem aan te pakken. Ook zullen nieuwe prestatie-afspraken met de corporaties worden gemaakt.

Nul

De afgelopen jaren zijn er nul sociale woningen gebouwd in de groene randgemeente van Den Haag. De ambitie is 750 ervan te bouwen. ,,We willen die nul echt omzetten in huizen voor mensen.''

En ook al zijn er in de vorige raadsperiode plekken aangewezen waar zulke huizen moeten komen, de oppositie had de indruk dat het 'futloze' college er niets aan deed en 'alleen maar een beetje op de winkel zit te passen', aldus GroenLinks-voorman Jeroen van Rossum. ,,Maar nu ik de wethouder met zoveel vuur over het onderwerp hoor praten, doet me dat goed. Hoewel ik het vuur liever eerder had gezien.''

Het onzichtbare van het college, het uitblijven van concrete plannen en geen financiële onderbouwing van het coalitieakkoord was de aanleiding voor het interpellatiedebat gisteravond. Het was aangevraagd door GroenLinks en D66, die bij monde van Van Rossum en Jacco van Maldegem geen spaan heel lieten van het college door de energie, daadkracht en ambitie waarmee de collegepartijen zich enkele maanden geleden presenteerden belachelijk te maken. ,,En de uitgestoken hand die het college van burgemeester en wethouders naar andere partijen uit zou steken lijkt eerder een opgestoken middelvinger naar de inwoners te worden", zei Van Maldegem.

Maar op alle punten van kritiek kwamen de wethouders Juliette Bouw en Astrid van Eekelen (VVD) uiteindelijk weg met toezeggingen over notities en plannen, die uiterlijk over enkele weken zullen worden verstuurd aan de gemeenteraad.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  1. Milieuactivisten Extinction Rebellion komen naar Den Haag met Pasen: 'We gaan de boel flink ontregelen’

    Milieuacti­vis­ten Extinction Rebellion komen naar Den Haag met Pasen: 'We gaan de boel flink ontregelen’

    De milieuactivisten van Extinction Rebellion willen in de week na Pasen een ‘week vol rebellie’ organiseren in Den Haag. In een filmpje op Twitter roepen zij zoveel mogelijk mensen op om vanaf 13 april (tweede paasdag) vrij te nemen om te demonstreren. Eerder werden bij een soortgelijke actie in Amsterdam bijna vierhonderd mensen aangehouden. Een woordvoerder van de actiegroep verwacht soortgelijke taferelen.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag