Volledig scherm
© Groep de Mos

Leidschenveen in opstand tegen vierde kliko

Vanaf vandaag krijgen bewoners van Leidschenveen een vierde kliko om afval in te zamelen. Ook wordt het huisvuil nog maar eens in de twee weken opgehaald. 'Absurd', vinden ze. ,,Die bakken nemen m'n halve tuin in beslag.''

Quote

Dat worden in de zomer dus maden in de afvalbak

Wijkbewoner

Ruim 400 Leidschenveners hebben de petitie ondertekend tegen wéér een nieuwe container in de tuin. Ditmaal voor plastic. En op de website van de wijkvereniging regent het klachten over de nieuwste vondst in het afvalbeleid. ,,Belachelijk. Ze duwen ons dit door de strot'', schrijft een bewoner. ,,Man, ik heb nu al geen plek meer in mijn tuin'', zo verzucht een wijkgenoot.

Minstens zo 'bedonderd' voelen wijkbewoners zich over het veranderde ophaalschema. Nu ze behalve voor restafval, gft en papier ook een afvalbak krijgen voor plastic, kan het vuil in de groene kliko in Leidschenveen best wat minder vaak worden opgehaald, meent het stadsbestuur. Eens in de twee weken is voortaan prima.

Nou nee dus, vinden de bewoners op de wijkwebsite of de ondertekenaars van de petitie. ,,Dat worden in de zomer dus maden in de afvalbak'', voorspelt een boze wijkbewoner.

Quote

Je laat de bewoners toch niet twee weken lang zitten met vieze poepluiers en kattenbak­kor­rels

Arjen Dubbelaar

Ook de voorzitter van Bewonersorganisatie Leidschenveen is zacht gezegd ontstemd. ,,De nieuwe aanpak van de gemeente is helemaal verkeerd. Op deze manier zet je mensen juist aan om minder milieubewust te zijn'', meent Antoon Janssen.

Alle kritiek heeft wel wat losgemaakt bij de gemeente. De bewonersorganisatie heeft nog deze week een spoedberaad, vertelt de voorzitter. ,,Op uitnodiging van de gemeente.'' En dat is misschien niet vreemd, want Den Haag wil 'het nieuwe inzamelen' ook gaan 'uitrollen' in wijken als Kijkduin, Wateringse Veld, Vogelwijk en Zorgvliet. Daar krijgen ze dus eveneens een afvalcontainer voor plastic en wordt er de ene week restafval en de andere week kunststof opgehaald.

Slinks
Groep de Mos vindt het een onzinplan. ,,Een meerderheid van de raad heeft hiermee eind vorig jaar ingestemd, maar volgens ons is dit vooral een slinkse manier om te bezuinigen'', zegt raadslid Arjen Dubbelaar. ,,Ik vind het niet kunnen. Je laat de bewoners toch niet twee weken lang zitten met vieze poepluiers en kattenbakkorrels.''

  1. Haagse Gerry (77) cremeerde zijn broer en raakte tijdens terugvlucht in coma, zijn familie is radeloos
    PREMIUM

    Haagse Gerry (77) cremeerde zijn broer en raakte tijdens terug­vlucht in coma, zijn familie is radeloos

    De zoons van Gerry van Duuren (77) en zijn vrienden spreken al over een horrorverhaal waarin hun vader, vriend en zijzelf terecht zijn gekomen. Oud-Hagenaar Van Duuren die al 55 jaar in Australië woont en in Nederland was voor de crematie van zijn broer, vecht nu zelf in een ziekenhuis in Sri Lanka voor zijn leven nadat hij op de terugvlucht van Schiphol naar Australië door stewardessen bewusteloos in zijn stoel was gevonden.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag