Levensgenieter neemt zijn pitpoezen (op canvas) mee naar Monaco

VideoEen Grand Prix zonder mooie vrouwen is ondenkbaar vindt racefan en kunstschilder Eric Dordregter. Een handvol ‘lekkere wijven’ op canvas reist hem dan ook vooruit naar Monaco waar hij dé race van de racekalender gaat opfleuren. De meeste coureurs signeren zijn werk ook graag. Max Verstappen blijft stroef. ,,Limburger en Hagenaar gaan niet samen.”

,,Ondenkbaar toch? De races in de Formule 1 zonder mooie vrouwen?’’ De Haagse kunstschilder en fervent Formule 1-fan Eric Dordregter lacht uitdagend. Hoofd schuin, waardoor het lange haar langs één kant van zijn gezicht hangt. Typische Dordregter houding. Tussen lefgozer en natuurlijke bescheidenheid.

‘Gekkigheid’ is het dat de directie van de Grand Prix de pitspoezen niet meer in de huidige normen en waarden vindt passen, jent hij nog een beetje door. Als daad van verzet reizen er nu al twee handenvol ‘lekkere wijven’ Dordregter vooruit naar Monaco. Alvast voor dé race van het Grand Prix seizoen op 27 mei. En daar komen de ‘babes’ op zijn initiatief ook nog zo’n beetje ín de pits. Door hem op doek vereeuwigd. Dat wel.

De mooie vrouwen die Dordregter terugbrengt in de Formule 1 zijn van zijn hand op canvas en aluminium met kunststof - dibond - geschilderd en komen te hangen in een galerie die min of meer onderdeel is van het wereldberoemde stratencircuit. Met over het schilderij een glimmende laag kunststof, epoxy, die het werk extra diepte en glamour geeft. De actrices Charlize Theron, Kate Moss, Brigitte Bardot in jonger jaren en topmodel Doutzen Kroes met wie Dordregter van haar manager ‘alles mag doen wat ik wil’. ,,Op schilderijen, voor de goede orde.’’

De verhalen van Dordregter - in juni wordt hij 70 - gaan altijd samen met een vette knipoog. Allemaal echt gebeurd, hoe sterk ook. Maar met de nodige relativering. Vooral een kwestie van effe lekker gewoon doen, joh. Op z’n Haags. Dordregter hangt ook nooit de kunstenaar uit, zegt hij zelf. Vroeger al niet, toen hij op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in zijn stad Den Haag zat. Een noodgreep van zijn vader trouwens die ‘met zijn handen in het haar zat omdat ik niet wilde deugen voor school’. ,,Ik kon wel aardig tekenen. Mijn vader kende kunstenaar Kees Andrea goed en liet hem wat tekeningen zien. Andrea zag er wel wat in. Toen zei mijn vader tegen me: ga alsjeblieft doen wat je leuk vindt.’’ Zijn talent was onmiskenbaar. Anders word je niet aangenomen op de Academie. Dordregter voelde zich er meteen thuis.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag