Volledig scherm
PREMIUM
Sjaak Bral © Frank Jansen

Lief-en-leedstraatjes: Succes kent vele vaders

COLUMNIn Rotterdam zijn er al meer dan 600 lief-en-leedstraten. In zo’n straat gaan enthousiaste bewoners aan de slag met het verbeteren van onderling contact in de buurt. Nobel werk. De gemeente heeft er graag ‘een klein bedragje’ voor over, om een geheel andere reden: keihard geld besparen.

Doordat buren elkaar helpen kunnen mensen langer thuis blijven wonen. Dat scheelt miljoenen aan zorghulpverlening. Zodoende wordt ieder initiatief waarbij mensen mekaar helpen gezien als een winstpakker. De bewoners van een lief-en-leedstraatje krijgen een klein potje om uitgaven uit te doen, zoals een bloemetje of het organiseren van een activiteit. ‘Potje’ klinkt niet echt royaal. Met minimale middelen maximaal rendement, zal de gedachte op het gemeentehuis zijn. Kosten drukken. 

Dat dit een niet onbelangrijke reden is voor het gemeentelijk enthousiasme voor deze straatvorm zeggen ze er nooit bij, al die notabelen die langskomen met bossen bloemen en felicitaties als een lief-en-leedstraat wordt geopend. Het scheelt handen aan het bed; de buurt steekt die handen uit de mouwen. Je kunt je afvragen of dit wel in de haak is. Of juist heel erg mooi en solidair. 

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

  • Ja (58%)
  • Nee (31%)
  • Geen mening (12%)
1668 stemmen