Volledig scherm
Als het aan de lokale politiek ligt, dan wordt de Nederlandse kust geen tweede Benidorm © anp

Lokale politiek: laat onze mooie kust met rust

Het kabinetsplan om meer bebouwing in het kustgebied mogelijk te maken valt totaal verkeerd. De strook aan zee moet met rust gelaten worden, vindt de lokale politiek: 'Hier geen Benidorm'.

Veel partijen in Den Haag en Wassenaar zijn fel gekant tegen het kabinetsplan om de kuststrook 'vrijer' te geven voor bebouwing. Minister Schultz (VVD) probeerde de gemoederen gisteren te sussen door te melden dat de kust niet wordt volgebouwd, maar het gemeentebestuur van Wassenaar vindt zelfs de bouw van strandhuisjes al te ver gaan.

De kustgemeenten en provincie krijgen meer zeggenschap in het plan. De lokale politiek blijkt echter niet gediend van verruiming van de mogelijkheden voor ontwikkelaars, blijkt uit een rondgang.

Geen Benidorm
Milieuorganisaties waarschuwden al voor 'Belgische toestanden' met torenflats aan zee. Tweederde van de Haagse gemeenteraad wil ook niet tornen aan de rust aan de kust: ,,We hebben mooie onbebouwde stukjes natuur, daar moeten we zuinig op zijn,'' zegt D66-fractieleider Robert van Asten. Rijk of provincie moet grip houden, vindt hij. ,,We moeten achteraf geen spijt krijgen dat we de regie hebben laten varen.'' Ook andere coalitie- en oppositiepartijen zijn kritisch. ,,De charme van de kust is: de duinen en zicht op zee,'' zegt raadslid Richard de Mos. Willie Dille (PVV): ,,Geen torenhoge flats, geen Benidorm.''

Volgens de PvdA kan straks ook lokaal best worden afgesproken dat het rustig blijft aan de kust, als het kabinet inderdaad zeggenschap overdraagt. ,,Het is niet altijd beter als iets landelijk geregeld wordt,'' vindt raadslid Lobke Zandstra.

Natuur en dieren op één
GroenLinks wil van het Haagse stadsbestuur weten wat de landelijke plannen betekenen: ,,Natuur, rust en de dieren moeten op één staan bij de kust,'' zegt raadslid Arjen Kapteijns. ,,Zeker rond een drukke stad als Den Haag.''

Dezelfde zorgen leven in Wassenaar. ,,Toen de villa's steeds meer richting duinen oprukten in de jaren tachtig hebben we al gezegd: dit niet meer,'' zegt Jan van Noort, fractievoorzitter van de PvdA. Het CDA toont zich ook tegenstander. ,,We willen eigenlijk al niet dat er een extra strandtent komt,'' zegt Mark Knevel van het CDA.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag