Volledig scherm
Degni © Frank Jansen

Lopen maakt hoofd leeg

Steeds meer mensen lopen hard, om fit te blijven of om te trainen voor de CPC Loop van zondag. Maar waar doen ze dat?

'Op zaterdag en zondag barst het hier van de renners", zegt hardloper Degni (41) in het Zuiderpark. ,,Er lopen allerlei mensen, van tien tot tachtig jaar oud." Toch is dit niet de enige drukke route: in de duinen en vrijwel al het groen van Den Haag proberen felgekleurde lopers fit te blijven, of te trainen voor een wedstrijd. Wat trekt de renners naar deze plekken?

De populariteit van hardlopen groeit wereldwijd. Ook in Nederland is dat steeds meer te zien. In 2011 liep ongeveer 1 op de 10 Nederlanders op zijn minst een keer per jaar hard, terwijl dat een jaar later was gestegen tot dertien procent.

Bovendien neemt het aantal incidentele renners af en de hoeveelheid regelmatige lopers toe. Na explosies van de sport in de jaren zeventig en negentig van de vorige eeuw (de eerste en tweede loopgolf) lijkt er nu sprake te zijn van een derde loopgolf: steeds meer mensen rennen steeds vaker. Sportkoepel NOC*NSF schat dat er nu ongeveer 1,5 miljoen mensen hardlopen.

Ook de CPC Loop groeit: in 2011 had het bekendste hardloopevenement van Den Haag nog 30.000 deelnemers, in 2016 waren het er al 41.000. ,,In de drukte die we doordeweeks ervaren geeft het energie om te ontspannen door inspanning", zegt Pim Quist (37), hoofdtrainer bij Haag Atletiek. Hij loopt graag in Meijendel. ,,Onverharde paden, heuveltjes en rust: de afwisseling maakt het een ideaal trainingsgebied."

Volledig scherm
Ruben © Frank Jansen
Quote

Heerlijk om van de natuur te genieten terwijl je in beweging bent

Andrea Bosman
Volledig scherm
Ben © Frank Jansen

Strand
Andrea Bosman (46) sluit zich hierbij aan. ,,Ik ren met mijn hardloopgroep van AV Sparta Voorburg het liefst in Meijendel. Heerlijk om van de natuur te genieten terwijl je in beweging bent." Op de CPC loopt ze haar eerste halve marathon. Bosman: ,,Spannend!'' Ook de duinen zijn populair: ,,Lopen langs het strand maakt mijn hoofd leeg."

Dit geldt eveneens voor Ben Endstra (20), student sociale geografie en planologie aan Universiteit Utrecht. ,,Door de duinen loop ik van Kijkduin naar Monster. Soms ren ik door naar Hoek van Holland." Endstra traint voor de halve marathon. ,,Vorig jaar liep ik hem in 1 uur en 53 minuten. Die tijd hoop ik te verbeteren." Endstra loopt drie of vier keer per week, weer of geen weer. ,,Ik vind het lekker om in de regen te lopen."

In een stad als Den Haag is het lastig om lange afstanden te lopen zonder onderbroken te worden door stoplichten of verkeer, zegt Ruben (31), werkzaam als afdelingsmanager Sport bij de gemeente Amsterdam. ,,Vandaag werk ik vanuit huis en dan vind ik het prettig om even mijn hoofd leeg te maken met een rondje door het Zuiderpark. Soms ren ik van Kijkduin naar Monster. Dat doe ik om lekker fit te blijven."

Elles van Egmond (45), communicatiemedewerker bij het ministerie van Economische Zaken, kiest juist voor een route dwars door de stad. ,,Een rondje Mariahoeve of richting Wassenaar en door het Haagse Bos weer terug."

Hardlopen kan altijd en praktisch overal. Vrijwel elke hardloper loopt graag in het groen, zoals het Haagse Bos, Meijendel of het Zuiderpark. Ook de duinen en het strand zijn geliefde loopgebieden in Den Haag. Veel renners hebben geen specifiek doel voor ogen. Zij lopen vooral om fit te blijven.

Degni beaamt dat. ,,Toen ik vijftien jaar geleden naar Den Haag kwam, woog ik honderdtwintig kilo. Sindsdien loop ik elke week minstens drie keer hard. Nu ben ik 86 kilo." Hij vertelt dat hij rent om gezond te blijven. ,,Je moet veel bewegen en verantwoord eten. En soms een patatje oorlog, want dat vind ik heel lekker."

Reageren? hc.lezers@ad.nl

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag