Volledig scherm
Aankomst van cruiseschip Hanseatic Nature voor de havenhoofden van Scheveningen. © Dick Teske

‘Luchtkwaliteit en leefbaarheid in geding door komst cruiseschepen naar Scheveningen’

De luchtkwaliteit van Scheveningen is in het geding nu luxe cruiseschepen mogen aanmeren in de haven. Dat stellen coalitiepartijen GroenLinks en D66 nadat deze week voor het eerst dit jaar een luxe jacht aanmeerde. 

Een luxe cruiseschip kwam woensdag aan in de haven van Scheveningen. Voor wethouder Richard de Mos (economie, toerisme) hoeft het niet bij dat ene schip te blijven. Er komt in juli nog een tweede cruiseschip aan, en voor volgend jaar staan er enkele boekingen op de planning. De dagjesmensen die aan wal komen, brengen bezoekjes aan onder meer de Haagse binnenstad, wat volgens de wethouder een boost geeft aan de lokale economie.

Het lijkt op papier een economisch verantwoord plan, maar GroenLinks-fractieleider Arjen Kapteijns en D66-raadslid Daniël Scheper maken zich toch zorgen over deze ontwikkeling. Volgens de politici varen de cruiseschepen nog op sterk vervuilende stookolie, wat dan weer mogelijke gevolgen heeft voor de CO2-uitstoot en de luchtkwaliteit in de stad. 

De twee partijen vermoeden dat bewoners niet gebaat zijn met de komst. Naast een slechtere luchtkwaliteit is ook de leefbaarheid in het geding, doordat grote groepen mensen ineens in Scheveningen komen. 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag