Volledig scherm
Jojanneke Koedam Ze zet het initiatief Coaching aan Zee op touw, waarin mensen elkaar ondersteunen bij heftige verhalen en tegelijkertijd over het Haagse Zuiderstrand een wandeling maken. © RV

Luisterend oor bieden op het Zuiderstrand

Even vragen aanDe Haagse Jojanneke Koedam (36) en haar collega-coach Sanne Wurzer zijn begonnen met Coaching aan Zee. Deelnemers delen verhalen met elkaar, terwijl ze uitwaaien op het Haagse Zuiderstrand. Koedam vertelt over de speciale wandeling, waarvan de volgende op 1 juli is.

Waarom dit initiatief?
,,Samen met mijn collega heb ik een coachingspraktijk. Maar er is meer mogelijk dan gewoon een reguliere coach zijn. Ik merk dat mensen op zoek zijn naar echte verbinding en echte gesprekken en een luisterend oor willen bieden. Tijdens de wandelingen is er sprake van een heel andere dynamiek. Mensen praten afwisselend met elkaar, terwijl de zee op de achtergrond klinkt."

Wat voor mensen lopen mee?
,,Het is een heel gemêleerd publiek. Er komen ongeveer evenveel mannen als vrouwen. Het zijn twintigers tot en met vijftigers. Wel zijn ze vaak hoogopgeleid en open-minded."

Hoe bedoel je dat?
,,We trekken mensen aan die anderen willen helpen."

Hoe zorg je dat deelnemers goede gesprekken hebben?
,,Hun insteek is positief, dus dat scheelt al. Van tevoren krijgen deelnemers een do en don't-lijst, waarin staat wat je moet doen als er een stilte valt. Verder kunnen ze van tevoren vragen stellen over het document."

Wat delen mensen zoal?
,,Mensen lopen in wisselende tweetallen. Ze bespreken van alles: loopbaanproblemen, moeilijkheden met daten of moeite hebben goed te ontspannen."

Wat is het heftigste verhaal dat je hebt gehoord?
,,Iemand vertelde dat alles in zijn leven op losse schroeven stond. Zowel qua werk, financieel als persoonlijk. Dat vond ik pittig."

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag