Milene van Arendonk (midden) in gesprek in koffiehuis 't Statenplein. Daarnaast foto's van Milene uit haar boek.
Volledig scherm
PREMIUM
Milene van Arendonk (midden) in gesprek in koffiehuis 't Statenplein. Daarnaast foto's van Milene uit haar boek. © Frank Jansen

‘Maak van Haagse koffietent cultureel erfgoed’

SteunDe koffie is er goedkoop. De sfeer is er open en gezellig. De Haagse koffietenten mogen niet verdwijnen, vindt een fotografe die hoopt dat vrouwen dit lezen.

De Haagse koffietent verdwijnt. Waren er aan het eind van de vorige eeuw nog een stuk of vijftig, inmiddels is dat aantal gehalveerd. ,,Doodzonde'', zegt de Haagse fotografe Milene van Arendonk (33), die pas zelf in een koffietent kwam toen ze die, voor een opdracht, ging fotograferen. ,,Bij iedere koffietent die ik op de foto zette, echt bij iédere, werd ik hartelijk binnengevraagd'', zegt Milene, voor wie een wereld openging.

Wie ze was, wat ze deed en of ze misschien een bakkie wilde, vroegen de uitbaters van de koffietenten, koffiehuizen of koffiekiosken. ,,Die verschillende benamingen worden door elkaar gebruikt. De één zegt koffietent, de ander zegt kiosk of koffiehuis. Dat is niet belangrijk en er zit geen lijn of regelmaat in'', weet Milene inmiddels.

Koffietenten komen voort uit het verlangen, eind negentiende eeuw, om de gewone burger iets anders te kunnen schenken dan bier of jenever. Meerdere geheelonthoudersverenigingen pleitten voor uitgifteloketten en kiosken op straat, zodat er voor de gewone werkman melk en limonade beschikbaar was om de dorst te kunnen lessen. Bijkomend voordeel was dat het loon, dat vaak in cafés werd uitbetaald, in een koffietent niet meer door de kostwinnaar ter plekke kon worden opgedronken.

  1. Bewoners Renbaankwartier zijn ‘tientallen plassende, dronken overlastgevende Oost-Europeanen’ spuugzat

    Bewoners Renbaan­kwar­tier zijn ‘tientallen plassende, dronken overlastge­ven­de Oost-Europeanen’ spuugzat

    Ze plassen in portieken, stoken vuur bij de speeltuin, vallen voorbijgangers lastig en drinken in het openbaar. Buurtbewoners van het Renbaankwartier in Scheveningen zijn de overlast die de ‘tientallen Oost-Europeanen zonder vaste woon- of verblijfplaats’ veroorzaken spuugzat. De overlastgevers zijn vanwege de coronamaatregelen tijdelijk in het Bella Vista en Andante hotel ondergebracht.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag