Volledig scherm
Anouschka van Miltenburg en scholier Imte Joosten voor de nieuwe maquette. © Angelo Blankespoor

Madurodam wordt schoollokaal

Beter laat dan nooit dachten ze bij Madurodam en de Tweede Kamer. En ze maakten er meteen een onderwijsproject van. De miniatuurstad is maandag uitgebreid met een maquette van de 'nieuwe' Tweede Kamer, bijna een kwart eeuw na de ingebruikname van het echte gebouw.

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg wijdde het omvangrijke model maandag in door er een miniatuurversie van zichzelf voor te plaatsen. ,,Het heeft 23 jaar geduurd, maar nu krijg ik er toch een grote smile van op mijn gezicht. Een mooi moment voor Nederland,'' aldus Van Miltenburg.

De nieuwe maquette is in feite een uitbreiding van die van het Binnenhof, een van de oudste delen van Madurodam. Het hele blok tussen het Binnenhof en de Lange Poten en het Plein is meegenomen, dus ook Nieuwspoort, het oude ministerie van koloniën én het oude Justitie, dat met zijn overvloedige beeldhouwwerk, hoge kappen en smeedijzeren details een enorme kluif was voor de maquettebouwers.

Onderwijsproject
Rond de Tweede Kamer op schaal (1:25) heeft de miniatuurstad samen met ProDemos ook een onderwijsproject voor de basisschool gebouwd, getiteld 'Ontdek het Binnenhof en Madurodam'. Dat beslaat een hele dag. Die begint in Madurodam en gaat op het echte Binnenhof verder.

In een lesruimte van het attractiepark wordt een rollenspel gespeeld dat gaat over het bouwen van een stad. Zo toonden zich maandag al democraten in de dop. Ze planden een stad met een kerk, een moskee, een synagoge én een asielzoekerscentrum. Na het rollenspel volgt een speurtocht door het park. Die eindigt bij de Tweede Kamer-maquette, waar de kinderen op tablets een kindermiljoenennota samenstellen. Dat schoot er maandag een beetje bij in, want de aantrekkingskracht van de voetbalkooien en de speelboot bleken groter dan die van een virtuele begroting.

  1. Tot vijf jaar cel in zaak ‘Makelaars van de Onderwereld’: Foute politieman grotendeels vrijgesproken
    PREMIUM
    VIDEO & UPDATE

    Tot vijf jaar cel in zaak ‘Makelaars van de Onderwe­reld’: Foute politieman groten­deels vrijgespro­ken

    Vijf verdachten in de zaak rond de Haagse spookwoningen zijn veroordeeld tot celstraffen tot 5 jaar. Politieman Donovan A. werd grotendeels vrijgesproken van zijn betrokkenheid bij de spookwoningen in Ypenburg. A. was bestuurder bij een bedrijf dat in de vinexwijk de onderduikadressen voor criminelen regelde. Volgens de rechter wist hij maar weinig van wat er echt gebeurde.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag