Volledig scherm
© anp

Make-over Kijkduin van start na negen jaar praten

Het is het laatste badseizoen van het 'oude' Kijkduin. Na de zomer begint de make-over van de badplaats.

Het is nog nauwelijks voor te stellen, maar als de badgasten straks Kijkduin hebben verlaten, rollen de werklieden binnen. Het is de start van een make-over met een nieuwe boulevard, een nieuw winkelcentrum, ondergronds parkeren, een uitgebreid hotel Atlantic, nieuwe appartementen en meer groen. Daarmee moet Kijkduin er vanaf 2021 weer jaren tegen kunnen.

Als eerste gaat dit najaar het Deltaplein op de schop, het stuk tussen het enigszins gedateerde winkelcentrum en het Atlantic hotel. De karakteristieke 'vuurtoren' verdwijnt tijdelijk van het plein vanwege de werkzaamheden, maar krijgt uiteindelijk weer een plek in het nieuwe Kijkduin.

Het Atlantic Hotel begint ook direct met een volledige modernisering en uitbreiding met extra hotelkamers, vergaderfaciliteiten en woningen. Gelijktijdig wordt er gewerkt op het parkeerterrein aan het Deltaplein, waarop het nieuwe winkelcentrum gaat komen en waaronder een parkeergarage wordt gegraven. Het bestaande winkelcentrum blijft in bedrijf totdat het nieuwe klaar is. De boulevard met restaurants komt in 2021 aan de beurt en blijft tijdens de werkzaamheden gewoon doordraaien.

Volledig scherm
© RV

Vernieuwing
De plannen voor de vernieuwing bestaan al negen jaar, maar exacte data van graven, slopen en bouwen zijn nog niet bekend. Zo weten de werknemers in de winkeltjes en de restaurants ook niet wanneer het werk voor hen gaat veranderen. ,,Er wordt al zolang over gepraat'', zeggen ze. Anderen houden zich vast aan de belofte dat de huidige winkels blijven bestaan totdat de nieuwe worden opgeleverd. ,,Maar zo'n nieuwe winkel betekent vaak ook hogere huur. Ik weet niet of alle eigenaren daarom meegaan in de verhuizing.''

Volgens de gemeente Den Haag wordt Kijkduin 'mooier, groener en leefbaarder, terwijl het haar karakter van rustige familiebadplaats behoudt'.

,,Er is veel gesproken tussen gemeente en bewoners en ondernemers over de plannen'', zegt een woordvoerder. ,,De gemeente, de ontwikkelaars en aannemers zullen er alles aan doen om overlast tot een minimum te beperken. Zo is er bewust gekozen om met de bouw te starten na het strandseizoen.''

Volledig scherm
© RV

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag