beeld ter illustratie
Volledig scherm
beeld ter illustratie © ANP XTRA

Man die moeder mishandelde vrijgelaten wegens ontbreken psychiatrisch rapport

Een man, die terechtstond voor mishandeling en bedreiging van zijn familie, is vandaag door de Haagse rechtbank in vrijheid gesteld. Dit omdat er geen psychiatrisch rapport was opgesteld over de mate van toerekeningsvatbaarheid vanwege een gebrek aan deskundigen bij het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP).

Rechters hebben dit rapport nodig om te kunnen beoordelen of een misdrijf de verdachte al of niet kan worden toegerekend en of er eventueel behandeling mogelijk is. De man zou worden vervolgd voor mishandeling en bedreiging van familieleden vorig jaar in Zoetermeer en Leiderdorp. Zo zou hij zijn moeder met haar hoofd tegen een muur hebben geslagen.

 Eerder was de man al eens opgenomen in een kliniek wegens ernstige psychiatrische problemen. Bovendien gaf hij tijdens deze rechtszaak aan dat hij ‘sowieso’ bereid was ‘om mee te werken’ aan nader onderzoek. ,,Ik wil dat u het onder controle houdt voor mij’’, zei hij tegen de rechter.

De rapportage was toegezegd maar ontbreekt vanwege een tekort aan deskundigen. De rechtbank heeft daarom vandaag een rechterlijk pardon uitgesproken en bepaald dat de verdachte geen straf of maatregel wordt opgelegd.  

De rechters besloten de man onmiddellijk vrij te laten. Ze noemen de situatie ‘onacceptabel’. De overheid heeft volgens de rechtbank zorgplicht voor deze psychiatrische patiënt. 

Vrijlaten

Eerder was een gevangenisstraf van 180 dagen geëist, 60 dagen daarvan waren voorwaardelijk. Ook de reclassering had een voorwaardelijke celstraf geadviseerd. Destijds ging de advocaat van de man mee in de eis. Hij had zelfs gevraagd om zijn cliënt langer vast te houden om te kijken of er plek binnen de psychiatrische zorg voor hem was. Maar de man kon niet in afwachting van een rapport in een cel worden gehouden ‘om zijn bestwil’, zoals hij dat zelf zei. ,,Het gaat niet om aan een verdachte die mogelijk niet strafbaar is (om zijn bestwil) een gevangenisstraf op te leggen.”

Het NIFP heeft al eerder aangegeven dat er tekorten zijn aan medewerkers om alle verzoeken tot psychiatrische rapportages tijdig te kunnen uitvoeren. De wachttijden zijn lang. 

Reactie

De SP wil opheldering van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) ,,Dit is echt heel slecht’’, zegt Tweede Kamerlid Michiel van Nispen. ,,De overheid verzaakt hier. De beoordeling in strafzaken gebeurt nu niet snel en zorgvuldig. Dit capaciteitstekort bij psychiaters en psychologen was te voorzien, hoe heeft het zo ver kunnen komen? Ik wil dat de minister er alles aan gaat doen dit probleem met spoed op te lossen.”

Ook D66 maakt zich zorgen en wil opheldering van de minister, zegt Kamerlid Maarten Groothuizen. ,,Het is belangrijk dat er voldoende psychiaters en psychologen zijn om onderzoek te doen naar verdachten.”

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag