Videomaker Jos Stiglingh filmde met zijn drone de vuurwerkshow boven West Palm Beach in Florida.
Volledig scherm
Videomaker Jos Stiglingh filmde met zijn drone de vuurwerkshow boven West Palm Beach in Florida. © Youtube still/Jos Stiglingh

Man opgepakt voor vliegen met drone bij vuurwerkshow

Een 45-jarige Hagenaar is zaterdagavond aangehouden voor het laten rondvliegen van een drone tijdens en na het Vuurwerkfestival in Scheveningen. De man wordt verdacht van overtreding van de Regeling Modelvliegtuigen. Zijn apparaat, dat opviel door de verlichting, is in beslag genomen.

Surveillerende agenten signaleerden omstreeks tien voor elf een drone boven zee ter hoogte van het vuurwerk. Na afloop van de show zagen de dienders de drone richting de haven van Scheveningen vliegen over de hoofden van honderden toeschouwers op het strand en de boulevard. De politiemensen volgden het modelluchtvaartuig en spraken de eigenaar aan op het moment dat hij zijn 'speeltje' liet landen.  

De man moest meekomen voor verhoor. De Regeling Modelvliegen verbiedt het laten vliegen van drones in het donker, boven mensenmenigten en boven aaneengesloten bebouwing, zo meldt de politie in een persbericht.  De Hagenaar werd na verhoor heengezonden. Zijn drone is in beslaggenomen in afwachting van de behandeling van de zaak door de Dienst Luchtvaartpolitie.

Youtube
Het is niet bekend of de Hagenaar het vuurwerk filmde met zijn drone. Dat deed een man in de Verenigde Staten vorige maand wel. Hij legde met zijn drone de vuurwerkshow boven West Palm Beach in Florida 'van binnenuit' vast. Jos Stiglingh plaatste het filmpje daarna op Youtube, waar de spectaculaire beelden inmiddels al door bijna 10 miljoen mensen werd bekeken.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag