Volledig scherm
Mark Slats.

Mark Slats gaat op de oceaan het wereldrecord kraken

Oceaanroeier Mark Slats verwacht zondag in finishplaats Antigua aan te meren. Resten de Wassenaarse aannemer dus nog zes dagen op zee. ,,Ik hou het makkelijk vol”, zegt hij vanaf Peanuts, zijn roeiboot.

Als hij in dit tempo doorgaat, dan maakt hij de oversteek vanaf in Canarische Eilanden in 31 dagen, en dat zou een verbetering van het wereldrecord met liefst 20 dagen betekenen. Een ongelooflijke prestatie. ,,Ik heb geluk gehad met het weer”, reageert Slats. ,,Dat was meestal goed, of eigenlijk slecht. Heel veel wind. Dat is soms lastig, maar je schiet wel lekker op. Je ziet het ook aan viermansklasse. Daar gaat het record er ook ruim aan.” Hij denkt dat hij het record toch wel had gebroken. ,,Maar niet zo extreem. Dit is echt mooi.'' 

Zijn uitzonderlijke krachttoer in deze Talisker Whisky Atlantic Challenge komt ook tot uiting in zijn enorme voorsprong op de nummer twee uit de soloklasse, de Ier Damian Browne. De marge bedraagt zo’n 600 zeemijlen, dat is negen à tien dagen roeien. Slats: ,,Het verschil wordt waarschijnlijk nog groter, want na zondag, wanneer ik hoop aan te komen, zijn er drie windstille dagen voorspeld en zullen de anderen moeilijker vooruitkomen.”

Vierde

Quote

Er moet weer geld worden verdiend. Ik ben potje blut

Mark Slats

Van de 28 boten die stonden ingeschreven, zijn er nog 21 in de race. Slats ligt in het totaalklassement vierde, achter drie boten met vier bemanningsleden. De 40-jarige Wassenaarder houdt ook acht teams van vier personen achter zich. ,,Zij hebben het voordeel dat ze elkaar kunnen aflossen, maar ik heb er geen moment spijt van gehad dat ik in mijn eentje ben gegaan.” 

Slats heeft er straks, als hij in Antigua aankomt, 2.800 zeemijlen opzitten, zo’n 5.000 kilometer. Van die inspanning zal zijn lichaam ongetwijfeld lang moeten herstellen. Maar Slats zal zich de tijd niet gunnen. Hij wil na een week alweer aan het werk. ,,Er moet weer geld worden verdiend. Ik ben potje blut.”

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag